Tao Qian (dinastija Han)

(Preusmjereno sa stranice Tao Qian (Tri kraljevstva))
Ovo je kinesko ime; porodično ime je Tao.

Tao Qian (132 - 194[1]) je bio kineski gospodar rata iz doba kraja dinastije Han, koji je vladao provincijom Xu.

Provincije kojima je vladao Tao Qian krajem 180-ih

Bio je rodom iz Danyanga (丹阳), od čijih je žitelja napravio vojsku poznatu kako po svojoj ratničkoj vještini, tako i odanosti nekarakterističnoj za to doba. Guvernerom provincije Xu je postao za vrijeme ustanka Žutih turbana, kada se istakao uspješnim gušenjem ustanka. Potom je sudjelovao u pokušaju gušenja Liangzhouskog ustanka kada se zamjerio svom pretpostavljenom Zhang Wenu. Nakon kaosa koje je izazvalo krvoproliće i Dong Zhuoov puč u Luoyangu 189. Tao Qian se vratio u Xu, te iskoristio priliku da svoju vlast proširi na susjednu provinciju Yang.

Tao Qian je nakon toga nastojao ostati izvan sukoba koji su karakterizirali druge gospodare rata. Godine 193. je, međutim, na sebe navukao bijes Cao Caoa, koji ga je držao odgovornim za smrt svog oca Cao Songa, ubijenog i opljačkanog od strane Tao Qianovih vojnika za vrijeme putovanja kroz Tao Qianovu teritoriju. Cao Cao je sa ogromnom vojskom napao Tao Qianovu teritoriju i masakrirao veliki broj njenih žitelja, ali se potom povukao, natjeran na to pobunom Zhang Miaoa u svojoj pozadini.

Tao Qian je sljedeće godine umro, ali ne prije nego što je svoje elitne danyanške trupe stavio u službu Liu Beija, gospodara rata koji će postati jedna od najznamenitijih ličnosti Tri kraljevstva.

Povezano uredi

Reference uredi

  1. de Crespigny, Rafe (2007). A biographical dictionary of Later Han to the Three Kingdoms (23–220 AD). Brill. str. 788. ISBN 978-90-04-15605-0.