Tanketa je guseničarsko borbeno vozilo, koje podseća na mali tenk. Slične je veličine kao automobil, a predviđena je za izviđanje i podršku jedinicama lake pešadije.

Poljska tanketa TKS u muzeju

Tankete su dizajnirane i proizvedene u periodu između dvadesetih i četrdesetih godina 20. veka, i učestvovale su u borbama sa relativnim uspehom. Međutim, zbog osetljivosti njihovog lakog oklopa, kasniji razvoj koncepta je napušten.

Tankete su imale posadu od jednog ili dva člana, zavisno od modela. U određenim modelima je moralo da se leži zbog nedostatka prostora. Neki modeli nisu imali ni kupolu, ili je bila toliko mala, da se pokretala rukom. Tankete su bile primetno manje od lakih tenkova i nisu imale top. Najčešće naoružanje su bili jedan ili dva mitraljeza, ili u retkim slučajevima top ili bacač granata kalibra 20mm.

Koncept tankete je napušten zbog ograničenosti upotrebe i korisnosti, i zbog osetljivosti na antitenkovska oružja i mitraljeze. Koncept oklopnog automobila je takođe zaslužan za prestanak razvoja tankete, jer su u dobrom delu preuzeli njihovu funkciju.