Tamara Obrovac

Tamara Obrovac (Pula, 1962.), istarska etno-jazz pjevačica, flautistica i kantautorica.

Srednju muzičkuu školu za flautu završila je u Puli. Jedna je od najznačajnijih i najsvestranijih osobnosti na hrvatskoj glazbenoj sceni, a zahvaljujući utjecajima istarskog melosa koji koristi u kreiranju svog muzičkog izraza, u nekoliko je posljednjih godina stekla i veliku popularnost. Uz internacionalnu koncertnu aktivnost sklada glazbu za balet, kazalište i film, a stalni je član međunarodnog ansambla Balkan Winds.

Ova kreativna glazbenica postigla je prepoznatljivost i visoku estetsku razinu, a njezine interpretacije prožete su spontanošću, inventivnim improvizacijama, slobodom, humorom i snažnom komunikativnošću. Najzahtjevnije aranžmane izvodi s lakoćom i jednostavnošću svojstvenom samo najvećim umjetnicima. Njena muzička karijera započela je u Zagrebu u koji početkom 1980-ih dolazi na studij sociologije - tada osniva vlastiti band koji svira njene skladbe. Polagano otkriva zagrebačku i ljubljansku jazz scenu i počinje nastupati sa mladim hrvatskim i slovenskim jazz glazbenicima, a u Ljubljani upisuje jazz pjevanje pri srednjoj glazbenoj školi. Sklona traženju i eksperimentiranju, uvijek je sudjelovala u projektima koji su donosili nešto novo, a kao osoba snažne imaginacije i ideje željela se posvetiti vlastitim projektima.

No početkom 1990-ih nacionalizam je utihnuo mnoge aktivnosti pa tako klupske svirke u Hrvatskoj i Sloveniji - tada se Tamara vraća u svoju Istru netaknutu ideološkim ekstremizmom gdje radi na vlastitom muziċkom usavršavanju i priprema svoj prvi CD "Triade" koji izlazi 1996. Bila je to svojevrsna kompilacija u kojoj je predstavila tri područja prisutna u njezinu radu: jazz standarde interpretirane jezikom suvremenog jazza, originalne jazz kompoxicije pjevane na engleskom, te skladbe inspirirane istarskom tradicionalnom muzikom. Ovim CD-om najavila je svježinu i novi način razmišljanja na jazz sceni. Uslijedio je stilski profiliraniji CD Ulika, na kojem sve svoje kompozicijee pjeva na istarskim govorima. To je iznimno djelo neobične čvrstine, posebnosti, intelektualnog, ali i duhovnog prožimanja običajima, folklorom, jezikom, muzikom i duhom Istre i Istrijana. U to vrijeme započinje nastupati i u susjednim zemljama, Italiji, Sloveniji, Austriji. Novu stranicu u svom glazbenom razvoju otvara CD-om "Transhistria" inaugurirajući novi ansambl i drugačiji zvuk kojim se, ostajući vjerna izričaju vezanom uz Istru, definitivno potvrđuje kao iznimna umjetnica koja je koristeći elemente tradicije stvorila karakterističan glazbeni izraz kojim je sve više prisutna na evropskoj muzičkoj sceni.

Kroz isprepletenost različitih glazbenih formi i improvizacije posljednji CD "Sve pasiva" donosi još profiliraniji autorski pristup stvarajući unikatnu autorsku formu koja, inspirirana općom mediteranskom tradicijom, etablira "osobnu poetiku" autorice, a uz alkemiju s izvanrednim muzičarima postiže nevjerojatnu lakoću interpretacije svojstvenu zaista samo najvećim umjetnicima.

Vanjski linkoviUredi