Tagish /= fish trap/ je pleme Athapaskan Indijanaca nastanjeno u jezerskim područjima Yukona, Kanada, napose na Marsh Lake, Carcross i Tagish Lake. Jezično su najsrodniji Kaska i Tahltan Indijancima. Swanton ih navodi i kao dio Nahane Indijanaca. Riječ Tagish označava 'it (spring ice) is breaking up'. Tagishi su zbog blizine Tlingita bili dosta pod njihovim utjecajem, pa su preuzeli neke običaje, nasljedstvo je matrilinearno, a neki su i jezično tlingitizirani.

Keish (Skookum Jim Mason).

Tagishi su bili lovci i ribari, koji su se sezonski pokretali za izvorima hrane, organizirani po malenim obiteljskim grupama. Skookum Jim Mason (c. 1855. umro 1916), i Tagish Chief Charley, pripadnici ovog plemena prvi su otkrili zlato u području Klondikea[1], što je izazvalo poznatu zlatnu griznicu na Aljaski. Zbilo se to 1896., i veći dio plemena će uskoro (1900) će biti preseljen na Carcross. Na Aljasku te će godine nahrupiti 40.000 ljudi u potrazi za bogatstvom i srećom.

Tagishi su 1700. (NAHDB) brojali svega 100 duša, najmanje ih je bilo 1977 (87, prema Dawsonu). Broj im je počeo rasti tek u novije doba; 400 (2000) i 428 (2005). Danas su organizirani u dva plemena Carcross/Tagish First Nation, sa sjedištem u Carsrossu i Kwanlin Dun First Nation, sa sjedištem u Whitehorse.

Izvori uredi

Vanjske poveznice uredi