Matapan

(Preusmjereno sa stranice Taenarus)
Za ostala značenja, vidi Matapan (razvrstavanje).

Rt Matapan, također poznat i kao Rt Tenar (grčki: Ακρωτήριο Ταίναρο), predstavlja krajnju južnu taćku poluotoka Mani u grčkoj oblasti Lakonija, odnosno krajnju južnu točku grčkog kopna i Balkanskog poluotoka. On razdvaja Mesenijski zaljev na zapadu od Lakonijskog zaljeva na istoku.

Položaj Rta Matapan.

Zbog svog strategijskog položaja Matapan je imao važnu ulogu u historiji. Na rtu se tako nalazi pećina koja je prema grčkim mitovima bila dom Hada, boga mrtvih. Na tom mjestu su drevni Spartanci podigli niz hramova posvećenih raznim bogovima. Na brdu iznad pećine se nalaze ostaci hrama posvećenog bogu mora Posejdonu (Νεκρομαντείο του Ποσειδόνα). Pod Bizantom je hram postao kršćanska crkva, a tamo se dan-danas održavaju kršćanski obredi. Rt Matapan je također bio poznat i kao mjesto na koje su dolazili najamnici u Grčkoj kako bi nudili svoje usluge.

Kraj rta Matapana je godine 1915. za vrijeme prvog svjetskog rata torpedom njemačke podmornice potopljen SS Californian, brod poznat po tome što je 1912. pokušao spasiti RMS Titanic. Mnogo poznatiji događaj se zbio u martu 1941. kada se kraj rta Matapan odigrala jedna od najvećih pomorskih bitaka na Mediteranu za vrijeme drugog svjetskog rata.

Eksterni linkovi uredi

36°23′06″N 22°28′58″E / 36.38500°N 22.48278°E / 36.38500; 22.48278