Tabit ibn Kora abu' l'Hasan ibn Marvan al-Sabi al'Harani Al-Ṣābiʾ Thābit ibn Qurra al-Ḥarrānī (arapski: ثابت بن قرة‎, latinski: Thebit/Thebith/Tebit; Haran (Mezopotamija, današnja Turska, 826 - Bagdad , 18. februar 901 je bio arapski matematičar i astronom.

Tabit je na prijedlog Mohameda ibn Muse ibn Šakira došao studirati u Bagdad kod Šakirovog brata Bani Musa. Bio je na čelu grupe prevodilaca koji su porijeklom bili paganski pseudo-Sabejci iz Harana. Maternji mu je bio sirijski jezik, a tečno je govorio grčki te istakao prijevodima antičkih tekstova na arapski, posebno autora kao što su Apolonije, Arhimed, Euklid i Ptolomej. Tabit je preradio Hunaynov prijevod Euklida i Ptolomejevog Almagesta, a samostalno je preveo Ptolemejevu Geografiju.

Glavni pokrovitelj mu je bio abasidski kalif al-Mu'tadidu (892 - 902), koji je s vremenom postao i njegov lični prijatelj te ga pozvao da kao gost živi na njegovom dvoru.

Od njegovih samostalnih djela je malo sačuvano. Objavio je teoriju o trepidaciji i oscilaciji ekvinokcijskih točaka, o kojoj se u srednjem vijeku dosta raspravljalo. Tabit je također objavio svoja zapažanja Sunca.

U matematici je pronašao jednadžbu za prijateljske brojeve (Tebitov broj).

Djelo mu je nastavio sin Sinan, kao i unuci Thabit i Ibrahim ibn Sinan, od kojih će potonji i sam postati veliki učenjak.

Eksterni linkovi uredi