Televizijske vijesti

(Preusmjereno sa stranice TV vijesti)

Izraz vijesti na televiziji označava emisiju koja za svrhu ima gledatelje informirati o najvažnijim i najaktualnijim događajima u njihovoj zajednici, regiji, državi ili svijetu. Vijesti predstavljaju najčešći oblik informativnog programa na televiziji.

U užem smislu se taj izraz koristi za informativne emisije kraćeg trajanja - od 30-ak sekundi do 20-30 minuta. Emisija vijesti koja traje duže, odnosno emitira se u udarnom terminu obično ima poseban naziv, od čega je na prostoru bivše Jugoslavije najpoznatiji TV dnevnik.

Vijesti ponekad ne moraju biti samostalna emisija, nego specifičan segment u okviru magazinske emisije koja ne mora biti informativnog sadržaja. Primjer za to su vijesti koje se emitiraju za vrijeme jutarnjeg programa.

Vijesti se ponekad, radi iznenadnih događaja, emitiraju suprotno ranije objavljenom rasporedu TV-programa, odnosno radi njih se prekidaju druge emisije. Tada je riječ o izvanrednim ili blic vijestima.

Vijesti se na programima TV-stanica i TV-mreža u pravilu emitiraju svakodnevno, odnosno nekoliko puta svakog dana, pa tako razlikujemo jutarnje, podnevne, večernje i noćne vijesti.