Chinvali

(Preusmjereno sa stranice Tškinvali)

Chinvali (također pisano kao Tshinvali, Tskhinval, Cchinvali ili Cxinvali; osetski: Цхинвал or Чъреба‎, Tskhinval ili Ch'reba, gruzijski: ცხინვალი), je glavni grad de facto nezavisne nepriznate države Južna Osetija, a koju priseže Gruzija. Prema službenoj administrativnoj podjeli Gruzije Chinvali je u regiji Shida Kartli.

Karta bivše Južnoosetijske autonomne oblasti, koja pokazuje krug s Chinvalijem i njegovu oklocu definiranu kao "Gruzijsko-osetijska zona konflikta."

Nalazi se na rijeci rijeci Veliki Liakhvi oko 100km sjeverozapadno od gruzijskog glavnog grada Tbilisija.

Ime uredi

Chinvali je gruzijsko ime ovog grada. Ono u prevodu znači Zemlja grabova. Nezvanično osetsko ime je Čreba. Od 1934. do 1961. grad se zvao Staljiniri.

Istorija tokom gruzijsko-osetinskog sukoba uredi

Grad je teško nastradao u etničkim sukobima 1990-1992. godine. Po uspostavljanju primirja, zapadni deo grada je bio pod osetskom kontrolom, a istočni pod gruzijskom. Od 1994. ovde je bila smeštena zajednička kontrolna komisija mirovnih snaga Rusije, Osetije i Gruzije pod pokroviteljstvom OEBS.

Dana 8. avgusta 2008. vojska Gruzije je uz artiljerijski napad ušla u Chinvali[1] Nakon toga, osetske i ruske tenkovske snage su krenule u akciju odbacivanja gruzijskih snaga na početne položaje. Predsednik Gruzije, Mihail Sakašvili, je 9. avgusta naredio povlačenje iz Chinvalija. Prvi izveštaji su govorili o teškom razaranju grada, 1400 poginulih civila i hiljadama izbeglih.[2][3].

Stanovništvo uredi

Do 1900, u tadašnjem selu Chinvaliju su uglavnom živeli Gruzini i Jermeni. Otkada je Chinvali postao glavni grad Južne Osetije 1922. tu su se doseljavali Oseti. Godine 1989. u gradu je živelo: 74 % Oseta, 16 % Gruzina i 9 % ostalih nacija.

Izvori uredi

  • Tsotniahsvili, MM. (1986) (Georgian). History of Tskhinvali. Tskhinvali. 

Koordinate: 42°14′N, 43°58′E