Symbiosis (Star Trek: The Next Generation)

Symbiosis (sh. Simbioza) je 21/22. epizoda američke science fiction TV-serije Star Trek: The Next Generation premijerno prikazana 18. aprila 1988. godine. Radnja prikazuje kako je USS Enterprise prisiljen posredovati u sporu između dviju planeta, od kojih jedna proizvodi lijek o kome ovisi druga. Epizoda, djelomično inspirirana tada aktualnim Ratom protiv droge američkog predsjednika Ronalda Reagana, je među dijelom kritičara izazvao negodovanje zbog nedostatka suptilnosti u negativnom stavu prema drogi, nalik na kontroverznu Samo reci ne kampanju.

Symbiosis
Epizoda serije Star Trek: The Next Generation
Epizoda br.Sezona 1
Epizoda 21
RežijaWin Phelps
Scenario
PričaRobert Lewin
MuzikaDennis McCarthy
FotografijaEdward R. Brown
Produkcijski kod123
Gostujući glumci
Kronologija epizode
← Prethodna
"The Arsenal of Freedom"
Sljedeća →
"Skin of Evil"
Lista epizoda Star Trek: The Next Generation

U epizodi se u ulozi T'Johna, vanzemaljca koji se po svaku cijenu želi dočepati lijeka, pojavljuje Merrit Butrick, glumac koji je u Star Trek II: The Wrath of Khan i Star Trek III: The Search for Spock, dva filma iz originalne serije Star Trek bio tumačio lik David Marcusa, sina kapetana Kirka. Butrick je tokom snimanja bio teško bolestan od AIDS-a, a nepunu godinu kasnije je umro.

Radnja uredi

Dok proučava magnetske promjene u suncu Delosova sustava, Enterprise prima poziv za pomoć sa onesposobljenog teretnjaka. Enterprise teleportira na palubu četiri putnika i teret. Dvoje gostiju su s tehnički naprednog planeta Ornara, a drugo dvoje s njegovog susjednog planeta Brekka. Posada je zbunjena kada se dvije grupe odmah počnu svađati oko tereta.
Picard sazna da je vrijedan teret zapravo lijek protiv pošasti koja desetkuje Ornaru već dva stoljeća. Lijek stvaraju samo na Brekki, čiji ga građani daju Ornarcima u zamjenu za hranu i ostale osnovne potrepštine. No, Brekkani optužuju Ornarance da sad nisu platili za lijek i spremaju se vratiti nazad na Brekku.

Strahujući da će njihova civilizacija biti izbrisana bez lijeka, Ornaranci nagovore Picarda da bude posrednik. No, Picard može jedino nagovoriti Brekkane da daju lijek dvojici Ornaraca na Enterpriseu. Ali, kada Ornaranci uzmu lijek, dr.Crusher shvati da navodni lijek nije ništa više nego obični narkotik... i da su Ornarci vrsta ovisna o drogi. Očito, Brekkani su zanemarili obavijestiti Ornarance da pošast nije fatalna i tako od Ornaraca napravili ovisnike o lažnom liječenju.

Picard, citirajući Prvu Zapovijed, odbije obavijestiti Ornarance da ih Brekkani varaju već 200 godina. Umjesto toga, to mudro prepusti Brekkanima, povukavši raniju ponudu da popravi ornarski teretnjak. Tako će Ornaranci biti u nemogućnosti da održe svoj trgovinski sporazum, a posljedica će biti prestanak ovisnosti.

Izvori uredi

Literatura uredi

  • Nemecek, Larry (2003). Star Trek: The Next Generation Companion (3rd izd.). New York: Pocket Books. ISBN 0-7434-5798-6. 

Vanjske veze uredi