UniProt

(Preusmjereno sa stranice Swiss-Prot)

UniProt je Univerzalni Proteinski resurs, centralno skladište proteinskih podataka kreairano kombinacijom Swiss-Prot, TrEMBL i PIR-PSD baza podataka. UniProt je baziran na proteinskim sekvencama, mnoge od kojih su izvedene iz projekata za sekvenciranje genoma. On sadrži veliku količinu informacija o biološkoj funkciji proteina koja je izvedena iz naučne literature.

UniProt konzorcijum Uredi

UniProt konzorcijum se sastoji od Evropskog bioinformatičkog instituta (EBI), Švajcarskog instituta za bioinformatiku (SIB), i Proteinskog informacionog resursa (PIR). EBI, koji je lociran u Wellcome Trust genomskom kampusu u Hinkstonu, UK, održava veliki broj bioinformatičkih baza podataka i servisa. SIB, lociran u Ženevi, Švajcarska, održava ExPASy (Ekspertna proteinska analiza - sistem) servere koji su centralni resurs za proteomska oruđa i baze podataka. PIR, održava Nacionalna fondacija za biomedicinska istraživanja (NBRF) i Džordžtaun univerzitetskom medicinskom centru u Vašingtonu, DC, SAD, kao njenu najstariju bazu podataka proteinskih sekvenci, koja datira iz 1965.[1] 2002 godine su se EBI, SIB, i PIR udružile kao UniProt konzorcijum.[2]

UniProt finansije Uredi

UniProt je finansiran od strane Nacionalnog instituta za istraživanje ljudskog genoma, NIH, Europske komisije, švajcarske vlade, NCI-caBIG, i američkog departmana za odbranu.[3]

Reference Uredi

  1. Dayhoff, Margaret O. (1965). Atlas of protein sequence and structure. Silver Spring, Md: National Biomedical Research Foundation. 
  2. „Genome.gov | 2002 Release: NHGRI Funds Global Protein Database”. Arhivirano iz originala na datum 2015-09-24. 
  3. „The Universal Protein Resource (UniProt) in 2010”. Nucleic Acids Res. 38 (Database issue): D142–8. January 2010. DOI:10.1093/nar/gkp846. PMC 2808944. PMID 19843607. 

Literatura Uredi

  • Dayhoff, Margaret O. (1965). Atlas of protein sequence and structure. Silver Spring, Md: National Biomedical Research Foundation. 

Spoljašnje veze Uredi