Sweet Movie (sh. Slatki film) je francusko-kanadsko-zapadnonjemački igrani film snimljen 1974. godine u režiji Dušana Makavejeva, poznat kao jedno od najkontroverznijih ostvarenja svog vremena. Po žanru je mješavina drame i crne komedije. Radnja prati dvije priče o dvije žene - jedna, koju tumači Carole Laure, je pobjednica natjecanja za mis koja nakon udaje za tajkuna bude izložena najbizarnijim oblicima ponižavanja i seksualnog zlostavljanja prije nego što pronađe utočište u komuni koja prakticira infantilizam; druga (koju tumači Anna Prucnal) je žena koja na amsterdamskim kanalima upravlja brodom gdje zavodi muškarce prije nego što ubije njih i vlastitu djecu.

Sweet Movie
RežijaDušan Makavejev
ScenarioDušan Makavejev
Uloge
MuzikaManos Hadjidakis
FotografijaPierre Lhomme
MontažaYann Dedet
Studio
  • V. M. Productions
  • Mojack Film
  • Maran Film GmbH & Co. KG
DistribucijaAMLF (France)
Datum(i) premijere
12. 6. 1974 (1974-06-12) (Francuska)
Trajanje98 min.
Zemlja
Jezik
  • engleski
  • francuski
  • italijanski
  • poljski
  • španski
Budžet700.000 CAD$

Sweet Movie je Makavejev napravio nakon odlaska iz SFRJ, gdje je njegov prethodni film WR: Misterije organizma završio u bunkeru. I Sweet Movie se bavio sličnim temama, prije svega odnosom seksualnosti i ljevičarske politike; kao i taj film, u njemu je koristio groteskne i seksualno eksplicitne prizore koji su uključivali scene koprofilije, emetofilije i sličnih seksualnih aktivnosti. Originalno se film trebao baviti samo likom koji tumači Laure; ona je, međutim, usred produkcije napustila set zgađena sadržajem filma, neposredno nakon scene u kojoj je morala milovati penis drugog muškarca. Prucnal je, pak, poslije imala problema sa vlastima komunističke Poljske, ne samo zbog seksualno eksplicitnih i "nemoralnih" scena, nego i zbog onih u kojima se pojavljuju snimke žrtava Katinjskog masakra koji je u Poljskoj bio tabu.

Sweet Movie je postao predmetom intenzivne cenzure i brojnih kontroverzi u nizu zemalja. Kritika je, pak, uglavnom bila podijeljena, a što je stav koji se zadržao do današnjih dana.

Uloge uredi

Vanjske veze uredi

  1. „Sweet Movie”. Film Portal. Pristupljeno May 6, 2013.