27°42′54″N 85°17′24″E / 27.71500°N 85.29000°E / 27.71500; 85.29000

Dio serije članaka na temu
Budizam


Historija budizma
Darmičke religije
Kronologija budizma
Budistički sabori

Temelji
Četiri plemenite istine
Plemeniti osmokraki put
Pet pouka
Nirvāna · Tri dragulja

Ključni termini
Tri oznake bića
Skandha · Kozmologija · Dharma
Samsara · Rebirth · Shunyata
Pratitya-samutpada · Karma · Nesopstvo

Vodeće ličnosti
Gautama Buddha
Nagarjuna · Dogen
Budini sljedbenici · Porodica

Praksa i postignuća
Buddhastvo · Bodhisattva
Četiri stadija prosvjetljenja
Paramiji · Meditacija · Laici

Budizam po regijama
Jugoistočna Azija · Istočna Azija
Tibet · Indija · Zapad

Budističke škole
Theravāda · Mahāyāna
Vajrayāna · Rane škole

Tekstovi
Pali kanon
Pali Sutte · Mahayana Sutre
Vinaya · Abhidhamma

Komparativne studije
Kultura · Popis tema

Ova kutijica: pogledaj  razgovor  uredi

Swayambhunath (Devnagari: स्वयम्भूनाथ स्तुप; ponekad latinizirano kao Swoyambhunath) je drevni vjerski kompleks na vrh brda u dolini Kathmandua zapadno od Kathmandua, glavnog grada Nepala. Također je poznat i kao Majmunski hram jer u sjeverozapadnom dijelu kompleksa žive sveti majmuni. Tibetansko ime za kompleks je 'Uzvišeno drveće' (Wylie:Phags.pa Shing.kun), s obzirom da se na brdu mogu naći različita stabla. Međutim, Shing.kun može biti iskvareno newarsko ime za kompleks, jer Singgu znači 'samonikao'.[1] Kompleks predstavlja najvažnije mjesto hodočašća za budističke Neware. Za Tibetance i sljedbenike tibetanskog budizma je drugo po važnosti svetište iza Boudhanatha.

Kompleks Swayambhunath se sastoji od stupe, različitih oltara i hramova, a od kojih neki datiraju iz perioda Licchavi. Nedavno su dograđeni tibetanski samostan, muzej i biblioteka. Na stupi su oslikane Buddhine oči i obrve. Između njih se nalazi nešto nalik nosu - ali je to zapravo nepalski simbol za 'jedinstvo' na glavnom nepalskom dijalektu. Tamo također postoje trgovine, restorani i hosteli. Do kompleksa se dolazi na dva načina: dugim stepeništem, koje ima 365 stepenica i koja vodi do glavne razine hrama; te cestom kojom se vozilima dolazi do jugoistočnog ulaza. Na vrhu stepenica je Vajra.

Većina ikonografije Swayambhunatha potiče iz Vajrayana tradicije newarskog budizma. Međutim, svetište također štuju i ostale budističke škole, ali i hindusi.


Fusnote uredi

  1. Allione, Tsultrim (1986). Women of Wisdom. London: Arkana. xxxiii. ISBN 1-85063-044-5. 

Reference uredi

  • Swoyambu Historical Pictorial. Edited by Richard Josephon. (1985). Satya Ho. Kathmandu.
  • Psycho-cosmic Symbolism of the Buddhist Stūpa. Lama Anagarika Govinda. (1976) Dharma Books. Berkeley, California. ISBN 0-913546-35-6; ISBN 0-913546-36-4 (pbk).

Literatura uredi

  • Ehrhard, Franz-Karl (1989). "A Renovation of Svayambhunath-Stupa in the 18th Century and its History (according to Tibetan sources)." Ancient Nepal - Journal of the Department of Archaeology, Number 114, October-November 1989, pp. 1–8.

Eksterni linkovi uredi