Svjetski humanistički dan

Svjetski humanistički dan, humanistički praznik koji se slavi svake godine širom svijeta na junski solsticij, koji obično pada 21. juna. Ovaj je dan, po Međunarodnoj humanističkoj i etičkoj uniji (IHEU), način širenja svijesti o humanizmu kao filozofskom životnom stavu i sredstvo da se učini promjena u svijetu.[1] Na dan se također gleda kao na vrijeme u koje se humanisti okupljaju i druže te promiču pozitivne vrijednosti humanizma.

sretni čovjek, simbol humanizma

HistorijaUredi

Praznik se razvio 1980-ih kada ga je počelo slaviti nekoliko podružnica Američke humanističke asocijacije (AHA). U to se vrijeme datum njegove proslave razlikovao od podružnice do podružnice, a neki su odabirali da ga slave na dan osnutka IHEU-a ili neki drugi značajan datum. Na prijelazu iz 1980-ih u 1990-e AHA i IHEU donijeli su rezolucije koje su odredile da se Svjetski humanistički dan obilježava na ljetni solsticij.

Format i aktivnostiUredi

Način na koji se slavi Svjetski humanistički dan prilično se razlikuje među lokalnim humanističkim grupama, reflektirajući tako individualnost i nedogmatizam humanizma u cjelini. Iako događanje može biti puko okupljanje, poput ručka ili piknika, s dosta vremena i za druženje i za refleksiju, metoda proslave prepuštena je individualnim humanistima. Neke grupe zapravo razvijaju zamršene društvene rituale, muziku i radnje kojima se ističe metaforički simbolizam solsticija i svjetla (znanja) koje nas izbavlja iz tame (neznanja).

DanasUredi

Svjetski humanistički dan još nije postao praznik koji se slavi u svim humanističkim organizacijama, no mnoge od njih počinju ga prepoznavati i planiraju događanja i aktivnosti uoči tog praznika. Međunarodna humanistička i etička unija navodi listu nekoliko različitih načina na koji nacionalne i lokalne humanističke grupe mogu proslaviti Svjetski humanistički dan.[2] Na primjer, Humanistički savez Nizozemske emitirao je 2012. na nizozemskom TV-u kratke filmove o Svjetskom humanističkom danu. Godine 2013. održan je bio u Nizozemskoj prvi Nacionalni humanistički dan. Humanistička asocijacija Irske održala je čitanja poezije u parku radi proslave tog dana. Udruženje humanista Floride preporučuje grupama da održe satove Uvoda u humanizam na Svjetski humanistički dan.

Vidi jošUredi

ReferenceUredi

  1. "Humanists around the world celebrate World Humanist Day, 21 June 2013". International Humanist and Ethical Union (IHEU). 20. juna 2013. http://iheu.org/humanists-around-world-celebrate-world-humanist-day-21-june-2013/. Pristupljeno 16. juna 2015. 
  2. "Celebrating World Humanist Day". International Humanist and Ethical Union (IHEU). 1. marta 2010. http://iheu.org/celebrating-world-humanist-day/. Pristupljeno 16. juna 2015. 

Eksterni linkoviUredi