Svjetski humanistički dan

Svjetski humanistički dan, humanistički praznik koji se slavi svake godine širom svijeta na junski solsticij, koji obično pada 21. juna. Ovaj je dan, po Međunarodnoj humanističkoj i etičkoj uniji (IHEU), način širenja svijesti o humanizmu kao filozofskom životnom stavu i sredstvo da se učini promjena u svijetu.[1] Na dan se također gleda kao na vrijeme u koje se humanisti okupljaju i druže te promiču pozitivne vrijednosti humanizma.

sretni čovjek, simbol humanizma

HistorijaUredi

Praznik se razvio 1980-ih kada ga je počelo slaviti nekoliko podružnica Američke humanističke asocijacije (AHA). U to se vrijeme datum njegove proslave razlikovao od podružnice do podružnice, a neki su odabirali da ga slave na dan osnutka IHEU-a ili neki drugi značajan datum. Na prijelazu iz 1980-ih u 1990-e AHA i IHEU donijeli su rezolucije koje su odredile da se Svjetski humanistički dan obilježava na ljetni solsticij.

Format i aktivnostiUredi

Način na koji se slavi Svjetski humanistički dan prilično se razlikuje među lokalnim humanističkim grupama, reflektirajući tako individualnost i nedogmatizam humanizma u cjelini. Iako događanje može biti puko okupljanje, poput ručka ili piknika, s dosta vremena i za druženje i za refleksiju, metoda proslave prepuštena je individualnim humanistima. Neke grupe zapravo razvijaju zamršene društvene rituale, muziku i radnje kojima se ističe metaforički simbolizam solsticija i svjetla (znanja) koje nas izbavlja iz tame (neznanja).

DanasUredi

Svjetski humanistički dan još nije postao praznik koji se slavi u svim humanističkim organizacijama, no mnoge od njih počinju ga prepoznavati i planiraju događanja i aktivnosti uoči tog praznika. Međunarodna humanistička i etička unija navodi listu nekoliko različitih načina na koji nacionalne i lokalne humanističke grupe mogu proslaviti Svjetski humanistički dan.[2] Na primjer, Humanistički savez Nizozemske emitirao je 2012. na nizozemskom TV-u kratke filmove o Svjetskom humanističkom danu. Godine 2013. održan je bio u Nizozemskoj prvi Nacionalni humanistički dan. Humanistička asocijacija Irske održala je čitanja poezije u parku radi proslave tog dana. Udruženje humanista Floride preporučuje grupama da održe satove Uvoda u humanizam na Svjetski humanistički dan.

Vidi jošUredi

ReferenceUredi

  1. „Humanists around the world celebrate World Humanist Day, 21 June 2013”. International Humanist and Ethical Union (IHEU). 20. juna 2013. Pristupljeno 16. juna 2015. 
  2. „Celebrating World Humanist Day”. International Humanist and Ethical Union (IHEU). 1. marta 2010. Pristupljeno 16. juna 2015. 

Eksterni linkoviUredi