The Witness for the Prosecution

(Preusmjereno sa stranice Svjedok optužbe (priča))
Za ostale upotrebe, v. Witness for the Prosecution.

The Witness for the Prosecution (sh. Svjedok optužbe) je kratka kriminalistička priča britanske književnice Agathe Christie, u originalnom obliku objavljena 1925. godine, a koja se smatra jednom od najpoznatijih u njenom opusu.

Radnja prikazuje suđenje za ubistvo Leonardu Voleu, optuženom da je ubio staru bogatašicu kako bi se dočepao njenog nasljedstva, a kojoj je bio tajio da je već oženjen. Priča se odlikovala iznenadnim obratom, ali i za Christie nekarakterističnom završnicom u kojoj zločinac ostaje nekažnjen za svoj čin. Time je na kraju bila nezadovoljna i sama Christie, te je originalnu verziju - objavljenu u zbirci The Hound of Death 1933. godine - izmijenila u novoj verziju koja se pojavila u zbirci The Witness for the Prosecution and Other Stories iz 1948. godine.

Priča, koja je prethodno bila ekranizirana kao TV-drama na programu BBC-ja 1949. godine, je godine 1953. adaptirana u istoimeni teatarski komad koji se sa uspjehom prikazivao na Broadwayu i West Endu. Ta je verzija godine 1957. poslužila kao predložak za istoimeni film u režiji Billyja Wildera.

Priča je poslužila kao predložak za još nekoliko adaptacija - američki TV-film iz 1982. godine, te za filmske i televizijske ekranizacije u Rusiji (1992), Indiji (Khara Sangaycha Tar na marathi jeziku 2005. godine) i Japanu (2011).

Vanjske veze uredi