Svjatopolk I od Kijeva

veliki knez Kijeva
(Preusmjereno sa stranice Svjatopolk I)

Svjatopolk I Vladimirovič (Svjatopolk Prokleti (ukrajinski: Святополк Окаяний, ruski: Святополк Окаянный, Sventopluk[1]) (cca. 980 – 1019) bio je knez Turova od 988. do 1015. i veliki knez Kijevske Rusije od 1015. do smrti, poznat po tome što je ubio svoju braću, iako o tome među historičarima postoje značajne rasprave.

Svjatopolk Prokleti
veliki knez Rusije
Sviatopolkov srebrenjak
Vladavina 1015–1019
Puno ime Svjatopolk Vladimirovič
Titule knez Turova (988–1019)
Rođen/a cca. 980
Umro/la 1019 [starost: oko 39]
Prethodnik Vladimir Veliki
Nasljednik Jaroslav Mudri
Supruga/supruge kćer Boleslava I Hrabrog
Dinastija Rjurikovići
Otac Jaropolk I

Svjatopolkova majka je bila grčka (pravoslavna) monahinja koju je njegov djed, veliki knez Svjatoslav zarobio za vrijeme svog pohoda na Balkan (968 - 971). Nju je kao poklon dao svom sinu Jaropolku koji ju je oženio. Nedugo nakon Jaropolkove nasilne smrti, silovao ju je Jaropolkov brat i nasljednik Vladimir, pa postoje pretpostavke da je upravo Vladimir bio Svjatopolkov stvarni otac.

U svakom slučaju, Vladimir je Svjatopolka tretirao kao nećaka, a ne sina. U dobi od osam godina ga je učinio knezom Turova i ugovorio brak s kćeri poljskog kralja Boleslava I Hrabrog. Nevjesta je došla u pratnji Reinberna, njemačkog biskupa Kolberga; njih dvoje su Svjatopolka nagovorili da podigne ustanak protiv Vladimira. Kada je Vladimir to čuo, sve troje je dao utamničiti.

Vladimir je Svjatopolka iz tamnice pustio nedugo prije svoje smrti 1015. Svjatopolk je to iskoristio kako bi mučki ubio Vladimirove sinove i prezumptivne nasljednike Borisa, Gleba i Svjatoslava. Četvrtog brata, Jaroslava, koji je kao knez vladao Novgorodom, Svjatopolk nije stigao ubiti; umjesto toga je Jaroslav organizirao osvetnički pohod na Kijev i porazio Svjatopolka kod Ljubeča u blizini Dnjepra. Svjatopolk je prognan, ali je svog tasta Boleslava uspio nagovoriti na pohod u kome je osvojen Kijev. Boleslav je sa svojim trupama u Kijevu, međutim, ostao samo nekoliko mjeseci. Jaroslav je to iskoristio i organizirao novi pohod nakon koga je Svjatopolk protjeran. Umro je na putu u Poljsku.

Glavni izvor koji opisuje Svjatopolka kao beskrupuloznog ubicu je Povest minulih leta, napisana vijekovima kasnije, a koja se smatra nepouzdanom. Neki zapadni izvori, a prije svega Eymundova saga, sugeriraju da je Jaroslav, a ne Svjatopolk odgovoran za smrt svoje braće. Slična tumačenja neki historičari iznose na temelju ambivalentnih tekstova Svjatopolkovog suvremenika, njemačkog kroničara Thietmara od Merseburga.

Izvori uredi

  1. Staroslavensko ime Свѧтопълкъ na ćirilici ima svoj ukrajinski ekvivalent Святополк, a također postoji u poljskoj verziji kao Świętopełk, češkoj kao Svatopluk i slovačkoj Svätopluk. Ponekad se, temeljem latinskih i franačkih izvora, u zapadnoj literaturi koriste imena Suentopolcus, Suatopluk, Zventopluk, Zwentibald, Zwentibold, Zuentibold, or Zuentibald.
Svjatopolk I od Kijeva
Rjurikovići
Rođen/a: 979 Umro/la: 1019
Kraljevske titule
Prethodi:
uspostava
knez Turova
997–1019
Slijedi:
aneksija
Prethodi:
Vladimir I
veliki knez Kijeva
1015–1019
Slijedi:
Jaroslav I
Pretendirane titule
Prethodi:
Višeslav od Kijeva
kijevski krunski princ
1010–1015
Slijedi:
Jaroslav Mudri
Prethodi:
titula uspostavljena
2. u redu za velikog kneza Kijeva
1000–1010
Slijedi:
Jaroskav Mudri