Complutensijanski univerzitet u Madridu

(Preusmjereno sa stranice Sveučilište Complutense u Madridu)

Complutensijanski univerzitet u Madridu (španski: Universidad Complutense de Madrid; latinski: Universitas Complutensis Matritensis), skraćeno Complutense, je javni istraživački univerzitet u Madridu u Španiji i jedan od najstarijih univerziteta na svijetu. Univerzitet pohađa preko 86,000 studenata i redovito ga se uvrštava u sami vrh među institucijama visokog obrazovanja u Španiji. Prema španskim novinama El Mundo Complutense je najprestižnija institucija visokog obrazovanja u zemlji.

Complutensijanski univerzitet u Madridu
španski: Universidad Complutense de Madrid
lat. Universitas Complutensis Matritensis
Logo univerziteta
Historija
Motolatinski: Libertas Perfundet Omnia Luce ("Sloboda će sve preplaviti svjetlošću")
Osnivanje20. svibanj 1293.
Generalno
Vrstajavni univerzitet
Budžet607.559.030 €
Administracija
RektorCarlos Andradas Heranz
Admin. osoblje11,162
Studenti
Broj studenata
  – dodiplomci
  – diplomci

74,771
11,388
Boje        
Lokacija
Sjedište
  – grad
  – pokrajina
  – država
španski: Avenida de Séneca 2 (Avenija Seneke 2)
španski: Ciudad Universitaria (Univerzitetski grad)
Madrid
Zajednica Madrid
 Španija
Kampusurbani
Službene stranice
www.ucm.es

U sedam vijekova dugoj istoriji istaknuti studenti ovoga univerziteta bili su i Ignacije Loyola, Federico García Lorca, Pedro Calderón de la Barca, Santiago Ramón y Cajal, Jules Mazarin i mnogi drugi. Pohađalo ga je i 7 dobitnika Nobelove nagrade, 18 dobitnika Nagrade princeze od Asturije, 7 dobitnika Nagrade Miguel de Cervantes za književnost na španskom jeziku, komesari u Evropskoj komisiji, predsjednik Evropskog parlamenta, glavni sekretar Evropskog vijeća, članovi izvršnog odbora Evropske centralne banke, generalni sekretar NATO-a, generalni direktor UNESCO-a, upravni direktor MMF-a kao i šefovi država i vlada.

1785. godine Complutensijanski univerzitet u Madridu je bio prvi univerzitet u svijetu koji je dodijelio akademsku titulu doktorata ženskoj studentici. Kraljevskim dekretom iz 1857. godine Complutense je proglašen jedinim univerzitetom u Španskom Carstvu sa pravom da dodjeljuje doktorate.

U međunarodnom kontekstu, univerzitet ima potpisane sporazume o saradnji sa najprestižnijim univerzitetima kao što su Univerzitet u Oxfordu, Pantheon-Sorbonne u Parizu, Sapienza u Rimu, Harvard i California, Berkeley. Na temelju sporazuma sa Harvardom ustanovljen je i Real Colegio Complutense na Harvardu ili Kraljevski koledž Complutense na Harvardu sa ciljem razvoja akadmske, intelektualne i naučne saradnje i razmjene. Univerzitetska biblioteka u svojoj kolekciji čuva 2,941,815 jedinica, najveća je univerzitetska biblioteka u Španiji i druga najveća ukupno, odmah iza Nacionalne biblioteke Španije.

Kralj Juan Carlos I od Španjolske je 1961. godine, još za vrijeme diktature, završio studij prava, ekonomije i javne uprave. Njegova ćerka Cristina de Borbón je na ovome univerzitetu završila studij političkih nauka 1989. godine.

Istorija uredi

20. maja 1293. godine Sančo IV od Kastilje je nadbiskupu Gonzalu Garcíju Gudielu u Toledu dodijelio kraljevsku povelju sa odobrenjem za osnivanje studium generale-a pod nazivom El Estudio de Escuelas de Generales. Sjedište studiuma generalea bilo je u gradu Alcalá de Henares. Kardinal Francisco Jiménez de Cisneros, jedan od bivših učenika studium generale-a, kupio je veliko zemljište na kojemu je naredio izgradnju više zgrada namijenjenih radu studiuma stvorivši tako prvi kompleks u istoriji koji je namijenski sagrađen kao univerzitetski kampus. Kampus je nazvan Civitas Dei ili Božji grad prema knjizi De civitate Dei. 13. aprila 1499. godine kardinal Cisneros je od pape Aleksandra VI ishodio papinsku bulu na temelju koje je Complutense proširen u instituciju univerzitetskog tipa. Papinska bula garantovala je priznavanje stečenih kvalifikacija u cijelom Hrišćanskom svijetu. Bula je također preimenovala instituciju u Universitas Complutensis prema Complutum-u, latinskom nazivu grada Alcalá de Henares u kome se univerzitet originalno nalazio.

Već 1509-1510. akademske godine Complutense se organizovano u pet glavnih škola: Škola umjetnosti i filozofije, Škola teologije, Škola kanonskog prava, Škola filologije i Škola medicine. Tokom XVI i XVII vijeka Complutense je postao jedan od glavnih centara akademske izvrsnosti na svijetu. Mnogi vodeći naučnici u domeni raznih nauka, umjetnosti i politike toga doba su učili ili podučavali u Complutenseovim predavaonicama. Posebni koledži stvoreni su za studente inostranog porijekla, kao što su to bili flamanski ili irski studenti.

Studenti Complutensijanskog univerziteta uredi

 
Jacinto Benavente y Martínez, dobitnik Nobelove nagrade 1922. godine

Izvori uredi

Vidi još uredi

Vanjske veze uredi