Svetkovina lampiona

Svetkovina lampiona ili Svetkovina fenjera (također poznata i kao Svetkovina Yuanxiao ili Svetkovina Shangyuan u Kini; svetkovina Chap Goh Meh u Indoneziji, Maleziji i Singapuru; Svetjkovina Yuen Siu u Hong Kongu i "Tết Thượng Nguyên" ili "Tết Nguyên Tiêu" u Vijetnamu); je praznik koji se slavi na petnaesti dan prvog mjeseca lunisolarne godine u kineskom kalendaru, i koji predstavlja posljednji dan proslave kineske Nove godine. Ne treba ga miješati sa Svetkovinom sredine jeseni, koja se ponekad u Maleziji i Singapuru također naziva "Svetkovina lampiona". Za vrijeme Svetkovine lampiona djeca noću odlaze u hramove noseći lampione i rješavaju razne zagonetke ispisane na lampionima (pojednostavljeni kineski: 猜灯谜tradicionalni kineski: 猜燈謎pinyin: cāidēngmí).

Svetkovina lampiona
Kinesko ime
Tradicionalni kineski 元宵節 or 上元节
Pojednostavljeni kineski 元宵节 or 上元節
alternativno kinesko ime
kineski 十五暝
Doslovno značenje fifteenth night
vijetnamsko ime
Quốc ngữ Tết Thượng Nguyên ili Tết Nguyên Tiêu

U drevna vremena, lampioni su bili jednostavni, i samo su carevi i drugi velikaši mogli sebi priuštiti složene oblike. Danas se, međutim, lampioni često prave u obliku životinja.

U nekim oblastima se ova svetkovina smatra kineskim ekvivalentom zapadnog Valentinova, odnosno dan kada se slavi ljubav i slični osjećaji između ljubavnika.

Eksterni linkovi uredi