Sveti Mavrikije

(Preusmjereno sa stranice Sveti Mauricije)

Sveti Mavrikije (ili Mauricije, od latinskog maurus: tamnokožac, Mavar[1]) je bio zapovednik legendarne tebanske legije u 3. veku.

Koptska ikona svetog Mavrikija i njegovih vojnika.
Mauricijev kip u Magdeburgu.

Legenda uredi

Mavrikije je bio poreklom Kopt, i služio je kao legionar u rimskoj legiji u garnizonu u Tebi.[2] Mavrikijeva legija, koja je brojala oko 6.600 vojnika, uglavnom hrišćana, je poslata iz Tebe (Afrika) u Galiju (Evropa) kao pojačanje caru Maksimijanu da u uguši pobunu koja je tamo izbila.[3] Legijom su tokom marša komandovali Mavrikije, Kandidus, Inoćent i Eksuperije, koji su svi kasnije proglašeni za svece. Međutim, kada su stigli u Agaunum, car Maksimijan im je naredio da napadnu tamošnje hrišćane, a oni su odbili da izvrše naređenje. Mavrikije je tom prilikom održao svoju besedu:

Care, mi smo tvoji vojnici ali smo takođe vojnici istinskog Boga. Mi ti dugujemo poslušnost u svim stvarima koje nisu protiv njegovog zakona. Rado ćemo se suprotstaviti tvojim neprijateljima, ko god bili, ali ne možemo okaljati svoje ruke krvlju nevinih ljudi. Pre zakletve tebi, položili smo zakletvu Bogu. Ni ti ne bi mogao imati poverenja u nas ako bismo zbog druge zakletve pogazili prvu. I imaj na umu, mi imamo oružje u rukama, ali ćemo radije umreti nevini nego živeti sa grehom.[2]

Maksimijan je tada naredio da čitavu legiju kazne decimacijom i svaki deseti vojnik je posečen mačem. Nakon izvršenja kazne, proređena tebanska legija, ohrabrena Mavrikijem, je ponovo odbila da izvrši naređenje. Usledila je i druga decimacija. Kao odgovor na njihovo odbijanje da upotrebe nasilje protiv braće hrišćana, Maksimijan je naredio da se pogube svi preostali legionari (njih oko 6.000). Mavrikije i njegovi vojnici su ubijeni 287. godine. Mesto u Švajcarskoj gde se ovo desilo, nekada rimski Agaunum, danas se zove Saint Maurice (blizu Ženeve).

Najraniji spomen ovog događaja nalazimo u pismu Evherija (380–449) lionskog episkopa, koji je živeo 150 godina kasnije. Prema drugoj verziji, vojnici su pogubljeni jer su odbili da prinese žrtvu idolima[4], a postoji i verzija prema kojoj su ubijeni samo zato što su hrišćani.[5] Mnogi osporavaju ovu legendu zbog nekih istorijskih činjenica koje se ne uklapaju.[6]

Sveti Mauricije se smatra svecem zaštitinikom mnogih mesta u Švajcarskoj, Nemačkoj i Francuskoj, a između ostalog i vatikanske Švajcarske garde. Srpska pravoslavna crkva slavi svetog Mavrikija i sedamdeset vojnika 22. februara po julijanskom, a 7. marta po gregorijanskom kalendaru.

Navodi uredi

Spoljašnje veze uredi