Radegunda

(Preusmjereno sa stranice Sveta Radegunda)

Radegunda (također Radegund, Radegundis, Rhadegund, Radegonde, cca. 520–586), danas poznata i kao Sveta Radegunda, bila je tirinška princeza i franačka kraljica, poznata po tome što je osnovala samostan Svetog križa u Poitiersu.

Sveta Radegunda

Radegunda se povlači u samostan posvećen Djevici Mariji.
Rođen/a ~520
Umro/la 13. august 586
Štuje se u Rimokatolička crkva
Kalendar svetaca 13. august
Zaštitništvo Jesus College, Cambridge

Radegunda je bila kćer kralja Bertahara, koji je vlast dijelio sa braćom Baderihom i Hermanfridom. Između 525. i 529. joj je otac ubijen od strane Hermanfrida, koji je 529. zavladao sam, porazivši Baderiha u savezu sa franačkim kraljem Teuderikom I kome je obećao polovicu kraljevstva. Kada je Hermanfrid odbio ispuniti obećanje, na Tiringe su 531. krenuli Teuderik i njegov brat Klotar I. Pohod je završio franačkom pobjedom i aneksijom franačkog kraljevstva. Klotar je princezu Radegundu uzeo kao ratni plijen i doveo na svoj dvor gdje mu je postala jednom od šest supruga/priležnica. Radegunda mu nije rodila djecu, a ubrzo poslije toga se okrenula Bogu i postala redovnica. Za vrijeme svog boravka na dvoru se sprijateljila sa pjesnikom Venancijem Fortunatom i historičarom Grgurom Turskim, koji su prisustvovali njenom pogrebu.

Poslije smrti je proglašena sveticom, te je veliki broj naselja u današnjoj Francuskoj po njoj dobio ime Sainte-Radegonde. Po njoj je ime dobilo i naselje Radegunda u Sloveniji.

Eksterni linkovi uredi