Sveta Afra (? - 304?) je kršćanska mučenica rodom iz današnjeg Augsburga koja je, prema predaji, pogubljena za vrijeme Dioklecijanovih progona. O njoj umjesto vjerodostojnih historijskih izvora postoje tek legende koje datiraju vijekovima nakon njene smrti, pa je njena historijska utemeljenost predmet rasprave.

Sveta Afra

Sveta Afra, autor: Majstor iz Messkircha, cca. 1535-1540
Mučenica
Rođen/a nepoznato, Augsburg, Rhætia
Umro/la cca. 304
Štuje se u Rimokatolička crkva
Glavno svetište Opatija sv. Ulricha i sv. Afre u Augsburgu
Kalendar svetaca 5. august (ponekad navođeni 6. i 7. august)

Najpopularnija legenda, koja potiče iz doba Karolinza, navodi da je bila prostitutka u tadašnjoj rimskoj provinciji Reciji. Kada je za vrijeme progona biskup Narcis iz Girona došao u Augsburg, Afra mu je pružila smještaj u svojoj kući. Narcis ispočetka nije znao kojom se profesijom bavi, ali kada je doznao, uspio ju je preobratiti na kršćanstvo. Rimske vlasti su doznale da u svojoj kući krije kršćane te su je uhapsile i osudile na smrt spaljivanjem na lomači. Njena majka i sluškinje su kasnije isto tako spaljene nakon što su, suprotno volji vlasti, Afrine ostatke sahranili u porodičnoj kripti.

Danas se slavi kao svetica u Rimokatoličkoj crkvi, relikvije joj se danas čuvaju u Opatiji sv. Ulricha i sv. Afre u Augsburgu. Po njoj je nazvano i selo Täferrot u njemačkoj pokrajini Baden-Württemberg.

Eksterni linkovi uredi