Svet kompjutera

Svet kompjutera je najdugovečniji računarski časopis koji izlazi u Srbiji od 1984. godine. Bavi se temama vezanim za računare i njihovoj poslovnoj i zabavnoj primeni. Izdaje ga izdavačka kuća „Politika“ a. d. Format je približno A4 i štampa se u ofset roto-tehnici (pun kolor). Cilj časopisa je informisanje čitalaca o najnovijim dešavanjima kako na srpskoj, tako i na svetskoj računarskoj sceni, kao i predstavljanje proizvoda interesantnih čitaocima. Časopis se prodaje osim u Srbiji na području Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Slovenije.

Trenutni (oktobar 2011. godine) glavni i odgovorni urednik časopisa je Nenad Vasović.

Urednici su Miodrag Kuzmanović (poznat i po kolumni Ja, igrač) i Tihomir Stančević.

Redakciju još sačinjavaju i Dragan Kosovac, Vladimir Pisodorov, Aleksandar Urošević, Saša Uzelac, Ivan Vesić, Zoran Oluić i Vojislav Mihailović.

Istorijat uredi

Prvi broj časopisa je izdat u oktobru 1984. godine, kao posebno izdanje „Politikinog“ časopisa Svet. Taj prvi broj su gotovo u celini napisala četiri čoveka: Stanko Stojiljković, Stanko Popović, Voja Antonić i Andrija Kolundžić. Od osnivanja do danas časopis se bavio kućnim i ličnim računarima, počev od ZX Spectruma i Commodorea 64, preko Amige i Atarija ST, pa sve do PC računara, tabličnih računara, „pametnih“ telefona i konzola za igranje.

Za „Svet kompjutera“ radilo je mnogo poznatih stručnjaka iz oblasti računarstva. Prvi glavni i odgovorni urednik bio je Milan Mišić, nekadašnji dopisnik lista "Politika" iz Indije i Japana i glavni urednik tih novina.

Najvažnije rubrike uredi

Povezano uredi

Spoljašnje veze uredi