Space Cowboys

(Preusmjereno sa stranice Svemirski kauboji)

Svemirski kauboji (engl. Space Cowboys) je američki igrani film iz 2000. koji je režirao Klint Istvud. Glavne uloge igraju: Klint Istvud, Tomi Li Džouns, Donald Saderland i Džejms Garner.

Kosmički kauboji
RežijaKlint Istvud
ProdukcijaKlint Istvud
Endru Lejzar
ScenarioKen Kaufman
Hauard Klosner
UlogeKlint Istvud
Tomi Li Džouns
Donald Saderland
Džejms Garner
Premijera2000
JezikEngleski
Trajanje130 min.
DržavaSAD
Kompanija
Budžet65.000.000 $

Zaplet uredi

Film započinje 1998. godine kada zastarjeli sovjetski satelit IKON prijeti padom iz orbite na Zemlju.Ruski general Vostov (Rade Šerbedžija) moli NASA-u da mu pomogne u popravku. Šef NASA-e Bob Gerson (James Cromwell) pristaje, a u pomoć zove umirovljenog pilota zrakoplovstva i inženjera Franka Corvina(Eastwood). On prihvaća ali samo pod uvjetom da akcijom rukovode članovi njegove bivše ekipe Dedal. To su Jerry O'Neill (Donald Sutherland), ženskar koji izrađuje rollercoastere, zaprašivač usjeva William "Hawk" Hawkins( Tommy Lee Jones), i vlč. Tenk Sullivan(James Garner), sada baptistički svećenik i obiteljski čovjek.

Gerson, unatoč animozitetu između njega i Corvina(dugom 40 godina, od osnivanja Nase, kada je zamijenio Corvina čimpanzom) i pod pritiskom potpredsjednika SAD-a šalje ekipu u svemir nakon jednomjesečne obuke.Na liječničkom pregledu ustanovljava se da Hawkins ima rak gušterače i još samo 8 mjeseci života, a da Jerry ima ozbiljnih problema s vidom. Ipak, Frank ih obojicu vodi u svemir, zajedno s još dvojicom pilota koji su zamjena.

U svemiru piloti otkrivaju da je satelit zapravo opasna relikvija iz Hladnog rata, naoružan nuklearnim projektilima, usmjerenih na šest gradova diljem SAD-a.Jedan od pilota ga greškom aktivira, a sudar koji je uslijedio teško je oštetio space shuttle. Corvin pokušava maknuti satelit iz Zemljine orbite. To je samoubilačka misija, a Hawk je dobrovoljac jer je najbolji pilot i jer ionako umire.

Nakon Hawkova odlaska s projektilima, počinje akcija povratka na Zemlju.Frank sjeda u pilotsku sjedalicu i usprkos svim oštećenjima uspijeva sletjeti. Jerry i Tenk odbili su napustiti shuttle, a dvojica ozlijeđenih pilota su uspješno prizemljila.

Film završava scenom Corvina i njegove žene koji kraj fontane gledaju na Mjesec gdje je Hawk sletio i gleda na Zemlju. Odjavna špica je popraćena pjesmom "Fly me to the Moon" čiji je autor Frank Sinatra.

Uloge uredi

Glumac Uloga
Klint Istvud narednik u penziji Frenk Korvin
Tomi Li Džouns narednik u penziji Vilijam Hok Hokins
Donald Saderland kapetan u penziji Džeri O'Nil
Džejms Garner kapetan u penziji, velečasni Tenk Salivan
Džejms Kromvel Bob Gerson
Marša Gej Harden Sara Holand
Vilijam Devejn Judžin Džin Dejvis
Loren Din Itan Glens
Kotrtni B. Vans Rodžer Hajns
Rade Šerbedžija general Vostov
Barbara Bebkok gospođa Barbara Korvin
Bler Braun doktorka En Karaders
Džej Leno glumi samog sebe
Tobi Stivens Mladi Frenk Korvin iz 1958.
Ilaj Krejg Mladi Hok Hokins iz 1958.
Džon Malori Ašer Mladi Džeri O'Nil iz 1958.
Met Makolm Mladi Tenk Salivan iz 1958.

Zarada uredi

  • Zarada u SAD - 90.464.773 $
  • Zarada u inostranstvu - 38.419.359 $
  • Zarada u svetu - 128.884.132 $

Spoljašne veze uredi