Svadbas je glazbeni sastav hrvatskih producenata i glazbenika Pavle Miholjevića i Jure Ferine, poznat po radu na glazbi za film Fine mrtve djevojke i hit-singlu Treblebass.

Svadbas
Muzički rad
Period aktivnosti1994. -
Mjesto osnivanjaHrvatska
ŽanrPop
Rock
Filmska glazba
Diskografska kućaDOP Records
Članovi
Trenutni članoviPavle Miholjević
Jura Ferina
Ljubica Gurdulić
Bojan Gaćina
Ana-Maria Ocvirk
Marko Kalčić

Članovi uredi

Povijest uredi

Svadbas počinju s djelovanjem pod tim nazivom 1994. godine, primarno se ističući na polju filmske i kazališne glazbe; 1998., usporedno s prvim studijskim albumom Svadbas, izdaju i prvi u nizu odlično primljenih albuma filmske glazbe Puška za uspavljivanje iz filma istog naziva Hrvoja Hribara.

Album Svadbas uspijeva bez poteškoća sastavu naći izdavačku podršku nakon što je istaknut na kompilaciji Freshmaker 3 američke diskografske kuće Zark Records (postavši tako jedini sastav koji ne pjeva na engleskom jeziku na toj kompilaciji); Dallas Records objavljuje album, koji biva iznimno dobro primljen od kritike i u glazbenim krugovima, no bez većeg uspjeha kod šire publike.

Svadbas potom nastavljaju s radom na kazališnoj glazbi, stvarajući glazbene teme za brojne predstave poput Kulture u predgrađu, Ospica te Bakinog srca.

2000. godine, Svadbas mijenjaju izdavača, te za novu diskografsku kuću, DanMrak, izdaju od kritike jednoglasno hvaljen album Jug, a paralelno s njim i album filmske glazbe za film Blagajnica hoće ići na more.

Nakon toga, izlazi album filmske glazbe Sami za film Lukasa Nole, te f.m.d. sessions, Porinom nagrađen album glazbe iz filma Fine mrtve djevojke Dalibora Matanića.

2004., Miholjević i Ferina primaju i Zlatnu kooglu za produkciju albuma Drveće i rijeke sastava Pips, Chips & Videoclips, a rade i produkciju za zapaženi Cartoon Explosion dua Lollobrigida, te produciraju albume sastava Djeca.

2005., ponovno mijenjaju izdavača, te ovaj put za DOP Records, a pod okriljem Menarta, pripremaju album la la, koji se pojavio u prodaji tokom jeseni 2005. Album je najavljen iznimno uspješnim singlom Treblebass, koji je na vrhovima gotovo svih mainstream ljestvica dosegao najviša mjesta, što ga čini prvim velikim mainstream uspjehom Svadbasa kod publike. Videospot za singl režirao je Dalibor Matanić.

2006. godine, na 13. dodjeli diskografske nagrade Porin, Treblebass je proglašena najboljom pjesmom.

Diskografija uredi

Albumi uredi

Albumi filmske glazbe uredi

Singlovi uredi

  • Ne znam (1997.)
  • Ospice (1998.)
  • Amerika (2000.)
  • Moja draga (2000.)
  • Nitko nije siguran (2001.)
  • Prekrasan dan (2002.)
  • Treblebass (2005.)
  • Pričaj mi o ljubavi (2005.)

Vanjske poveznice uredi