Sveti Felicio je kršćanski svetac i mučenik. Sv. Felicio (hrv. Srećko) rodio se u Italiji, svoju mučeničku smrt podnio je u vrijeme cara Dioklecijana 30. kolovoza 304. Godine. Pokopan je bio u velikoj bazilici , u blizini grada Ostije, na putu Rim – Ostia. Danas njegovo tijelo počiva u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Kaštel Starom

Crkva sv. Ivana Krstitelja u Kaštel Starom: oltar sv. Felicia

Život uredi

Od malena odgojen u kršćanskoj vjeri. Uhićen zbog širenja kršćanskog nauka za vrijeme vladavine cara Dioklecijana i sucara Maksimijana 304. god po. Kr. Rimski časnik Felicio doveden je prefekta Draga, koji mu naredi da prinese žrtvu (zapali tamjan) na oltaru boga Serepa, ako hoće da izbjegne smrti. Kad sv. Felicio pristupi na prag hrama, vjetar zapuhne i sruši kip. Zatim na silu bude odveden u hram boga Merkura, gdje se desi isto, i u hramu boginje Dijane sruše se kipovi. Na očigled ovih čuda stanovnici Rima se uznemire, prefekt Drago naredi da sv. Felicija dovedu kod stabla, gdje su se slavili poganski bogovi. Nakon što se pomolio Bogu, sv. Felicio zapovijedi stablu da se sruši, i stablo se sruši rušeći kumire i svetinje poganske. Kad vidio rušenje stabla Drago naredi da se sv,Felicio pogubi na mjestu srušena stabla i da mu se odrubi glava.Kada su ga vodili na stratište pratili su ga mnogi kršćani i pogani. Jedan od njih je bio i sv. Adukta koji je zajedno s sv. Feliciom ubijen 30. kolovoza 304. god. Tijelo ostave ne mjestu gdje su ga sasjekli da ga životinje pojedu, međutim kršćani ga noću kriomice pokopaju. Pogani to doznaju, i pri pokušaju otkopavanja zadesi ih iznenadna smrt. Odmah nakon mučeničke smrti slavljen je kao svetac, u njegovi čast izgrađena je u 7. st. bazilika na mjestu gdje je pokopan. Iskopine bazilike otkrivene su 1904. godine.

Zagovor uredi

Svjedočenja o ozdravljenjima su mnogobrojni štapovi odbačeni u trenucima ozdravljenja nogu te zavjetni darovi od posrebrenih metalnih pločica u obliku nogu, ruku, očiju....obješenih o oltar . Raka se otvara na dan mučeničke smrti sveca, 30. kolovoza i na molbu osoba koje traže zagovor sveca.

Oltar sv. Felicija uredi

Oltar sv. Felicija u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Kaštel Starome, izgrađen je od mramora s odlikama baroka. Menza mu je proširena tijekom 19. stoljeća radi smještaja rake s tijelom sv. Felicia. Oltar je ranije bio posvećen Gospi od Milosrđa, na njemu se nalazi pala koju je naslikao Korčulani Petar Bezzi 1800. god. U gornjem djelu pale smještena je ikona Gospe od Milosrđa.

Fra Vicko Puljas uredi

Zauzimanjem oca konventualca Vicka Puljasa, mještanina, kod sv.oca Pija VII., dobiveno je kompletnog tijela mučenika koje je preneseno iz Rima u Ankonu, a zatim brodom u Kaštel Stari. Tijelo sveca stiglo je u Kaštel Stari 1804. godine.


Izvori uredi

Don Frane Ivasović, Kaštel Stari crtice iz njegove povjesti i života, Kaštela, 2002, ISBN 953-6370-12-3