Suzana Nikolić

Suzana Nikolić (Županja, 22. lipnja 1965.), hrvatska je kazališna, televizijska i filmska glumica.

Suzana Nikolić
glumica
Biografske informacije
Rođenje22. 6. 1965. (1965-06-22) (dob: 59)
SupružnikEnes Midžić
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumica

Životopis

uredi

Karijera

uredi

Osnovnu školu i nižu muzičku školu (klavir i flauta) završila u Županji. Maturirala je 1984. u Obrazovnom centru za jezike u Zagrebu. Diplomirala 1989. godine na Studiju glume Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. U kazalištu, na televiziji, radiju i na filmu profesionalno nastupa od 1986. U stalnom radnom odnosu, kao član glumačkog ansambla Zagrebačkog kazališta mladih, od 1992. – 2001. godine. Kao glumica, osim u matičnom kazalištu, nastupala u Hrvatskom narodnom kazalištu, Dramskom kazalištu Gavella, Teatru &TD, Glumačkoj družini Histrioni te na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Na Akademiji dramske umjetnosti, Odsjek glume, Katedra za scenski govor, od 1991. godine radi kao nastavnik vanjski suradnik - asistent prof. Tonka Lonze. 1998/99. je provela šest mjeseci na stručnom usavršavanju na sveučilištu u New Yorku, Tisch School of the Arts, kao Fulbrightov stipendist.

Godine 2001. je izabrana za docenta na Akademiji dramske umjetnosti, kolegij Scenski govor, disciplina Gluma.

Godine 2004. postaje urednica hrvatskog izdanja knjige Mihaila Čehova Glumcu o tehnici glume. Iste godine Michael Chekhov Association (MICHA –USA) dodjeljuje joj naslov Master teacher of Michael Chekhov Technique.

Nagrade

uredi

Privatni život

uredi

Suzana Nikolić je udana za snimatelja i sveučilišnog profesora Enesa Midžića.

Filmografija

uredi

Televizijske uloge

uredi

Filmske uloge

uredi

Vanjske poveznice

uredi