Sutjeska (novine)

Za ostala značenja vidjeti članak Sutjeska.

Sutjeska, "informativni list udruženih radnika Tvornice trikotaže "Sutjeska" Beli Manastir". U podnaslovu lista ispod zaglavlja, za razliku od impresuma, izostavljeno je uže ime tvornice ("Sutjeska").

Sutjeska
informativni list udruženih radnika
Tvornice trikotaže "Sutjeska" Beli Manastir

Glavni urednik

Eva Andrić

Kategorija

tvornički list

Izlazi

1 (1978) - 36 (1989)

Izdavač

Tvornica trikotaže "Sutjeska" Beli Manastir
Cijena besplatna
Broj stranica 6-14

Prvi broj

ožujak (mart) 1978.
Zaglavlje prvog broja (III. 1978)
Zaglavlje pretposljednjem (dvo)broja (III. 1989)

Osnovni podaciUredi

List je izlazio tromjesečno od "ožujka (marta)" 1978. do "lipnja (juna)" 1989. godine. Ukupno je objavljeno 36 brojeva, s tim da su neki bili dvobroji. Štampan je u Grafičkoj radnoj organizaciji "Slovo" Beli Manastir na 6, 8, 10, 12 ili 14 stranica formata 29,30 x 42 cm s prvom i zadnjom stranicom u dvije boje (obično crna i crvena). "Glavni i odgovorni urednik" bila je Eva Andrić. Besplatno je dijeljen radnicima. Neki prilozi su objavljeni i na mađarskom jeziku.

Prvi brojUredi

Prvi broj je izišao 8. marta 1978. godine u znak pažnje prema radnicama "Sutjeske", koje su činile preko 80 % zaposlenih. Pobudio je velik interes radnika, kojima je podijeljen na proslavi Dana žena.

Sadržaj i autoriUredi

List je pisao o svim događanjima u tvornici (rad, proizvodnja, poslovanje, financije, sindikat, modne revije, standard, portreti radnika) i tadašnjoj društveno-političkoj zajednici (Savez komunista Jugoslavije, samoupravljanje, Zakon o udruženom radu, izbori, reforma, ONO i DSZ, obilježavanje tadašnjih državnih praznika, omladinske radne akcije), ali je donosio i priloge iz sporta, kulture, zdravlja, poezije, enigmatike

Uz glavnu urednicu, članke su, npr., pisali i modni kreator i predsjednik Aktiva DITT-a "Sutjeska" Sreto Balaš, pravnik Jovan M. Nedić, referent ONO i DSZ Josip Bolšec, predsjednik Radničkog savjeta Marta Vurušić, sekretar OOSK Bogdanka Kujavić… Poeziju su objavljivali mnogi pjesnici amateri, ali i kasnije afirmirani autor Josip Balatinac. U prvim brojevima objavljivana je i humoristička rubrika tada poznatog autora Braca Lece (Slavka Bunovića), koji je u to vrijeme sličnu rubriku pisao za list Belje. Enigmatske priloge, uglavnom križaljke, objavljivali su Stipo Benak i Jovan S. Nedić.

U nekim brojevima (npr. 1, 27, 32/33) objavljeni su iscrpni članci o nastanku i razvoju "Sutjeske".

Sačuvani primjerciUredi