Suppo II od Spoleta

Suppo II (također i Suppo III[1]; italijanski: Suppone; ? - cca. 879) bio je vojvoda Spoleta od 871. do smrti.

Rodio se kao pripadnik Suponidske dinastije, te je bio u rodu sa Engelbergom, suprugom cara Louisa II; njegov istoimeni rođak Suppo II je vladao velikim dijelovima Sjeverne Italije kao grof nekoliko kjučnih gradova. Za vrijeme vladavine Louisa II je služžio kao njegov archiminister (nadministar) i consiliarius (savjetnik). Godine 869/70. je kao carski missus zajedno sa Anastazijem Bibliotekarom putovao u Carigrad gdje je pregovarao o miru sa Bizantincima. S vremenom je stekao status najmoćnijeg magnata Sjeverne Italije.

Status vojvode je stekao nakon što je Louis njegovog prethodnika Lamberta I smijenio zbog učestalih pobuna. Nakon Louisove smrti je ispočetka podržavao Karlomana od Bavarske u borbu za italijansko prijestolje. Zbog toga ga je godine 876. Karlo Ćelavi smijenio, te vratio vojvodsku titulu Lambertu.

Suppo III je umro između marta 877. (kada se spominje u jednom dokumentu) i augusta 879. (kada pismo pape Ivana VIIII oplakuje njegovu smrt.

Suppova supruga je bila sestra Eberharda od Furlanije; s njom je imao sina po imenu Unroch, a koji je imao sina po imenu Rudolph.

Izvori uredi

  1. Često se miješa sa suvremenikom i rođakom po imenom Suppo II, koji je kao grof vladao Parmom, Astijem i Torinom

Literatura uredi

  • Wickham, Chris. Early Medieval Italy: Central Power and Local Society 400-1000. MacMillan Press: 1981.
  • Hlawitschka, Eduard. Franken, Alemannen, Bayern und Burgunder in Oberitalien (774-962), 1960
Italijansko plemstvo
Prethodi:
Lambert I
vojvoda Spoleta
871–876
Slijedi:
Lambert I