21°56′N 88°51′E / 21.933°N 88.850°E / 21.933; 88.850

Nacionalni park Sundarbans
Svjetska baštinaUNESCO
 Bangladeš
Registriran:1997. (21. zasjedanje)
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:ix, x
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Sundarbans (bengalski: সুন্দরবন, Shundorbôn; što znači "lijepa šuma") je najveća šuma mangrova na Zemlji[1]. Šuma se pruža s obje strane granice između Bangladeša i Indije. Ovo područje od oko 6.000 km2 nalazi se na vrlo razgranatom i teško pristupačnom području delte Gangesa, Bramaputre i Meghne. Područje, veličine od oko 10.000 km², od kojih je 6.000 km² u Bangladešu, je ekosistem vrlo bogat različitim životinjskim i biljnim vrstama, neke od njih su endemske. Tu žive i vrlo ugrožene životinje kao što su bengalski tigar, (Panthera tigris tigris) i čital (Axis axis).

UNESCO je Sundarbans uvrstio na svoj Popis mjesta Svjetske baštine. S indijske strane zaštićen je kao nacionalni park, a s bangladeške kao utočište za divljač.

Ekološki značaj uredi

 
Ribarsko selo u Sundarbansu

Sundarbans predstavlja nenadomjestivu prirodnu zaštitu za kopneno zaleđe od tropskih oluja koje redovno dolaze s juga iz Bengalskog zaljeva.

Šume mangrova Sundarbansa smatraju se zadnjim područjem na kojem još žive bengalski tigrovi. Pored toga, ovdje žive brojne vrste ptica, riba i pitona, ali i krokodili i divlje svinje. Pored toga, ovdje rastu i mnoge rijetke biljke.

Klimatske promjene, porast razine mora, povećano zasoljavanje slatkovodnih područja, zagađivanje naftom i uljima iz obližnje luke Mongla kao i krivolov i ilegalna sječa šuma ozbiljno ugrožavaju opstanak Sundarbansa.

Izvori uredi

  1. Mostafa Kamal Pasha i Neaz Ahmad Siddiqui, Sundarbans, 2003., Banglapedia, urednik Islam Sirajul, Dhaka: Asiatic Society of Bangladesh. ISBN 984-32-0576-6

Vanjske veze uredi