Sun Bin (kineski: 孫臏; pinyin: Sūn Bìn; ? - 316. pne.) je bio Historija Kine|drevni kineski vojskovođa koji je živio u periodu Zaraćenih država. Slavu je stekao kao komandant snaga Države Qi, a kasnije je napisao znameniti traktat Sun Bin Bing Fa, otkriven prilikom arheološkog iskopavanja godine 1972. nakon što je bio izgubljen preko 2000 godina.

Sun Bin

Sun Bin je, prema kineskoj predaji, bio daleki potomak velikog vojskovođe Sun Zija, autora Umjetnosti ratovanja. Ratnu vještinu je naučio kod Učitelja Guiguzija, a koga je impresionirao time što je Sun Zijev tekst naučio napamet. Sun Bin je bio u istom razredu s Pang Juanom, koji je postao ljubomoran na Sun Binov talent. Kada je Pang Juan nekoliko godina kasnije imenovan premijerom države Wei, pozvao je Sun Bina da mu se pridruži, ali samo zato da bi ga poslije pred kraljem Huijem od Weija optužio za izdaju. Sun Bin je uhapšen te su mu za kaznu razbijena koljena. Pang Juan se nadao da će obogaljenom suparniku zauvijek biti onemogućena vojna karijera.

Sun Bin je, uz pomoć jednog od svojih prijatelja, pobjegao u Qi. Tamo je njegov talent prepoznao kralj Wei od Qija te ga htio imenovati komandantom. Sun Bin je, međutim, smatrao da je nepriličnim da vojsku vodi bogalj, te se zadovoljio ulogom savjetnika, dok je formalnu komandu imao Tian Ji. Sun Bin je priliku za obračun sa svojim suparnikom dobio kada su 354. pne. Qi i Wei zaratili, te je u bitci kod Guilinga porazio Pang Juana. Usprkos tog uspjeha, Tian Ji je postao žrtvom dvorskih intriga, te je prognan u Državu Chu, gdje ga je pratio i Sun Bin. Nešto kasnije je kralj obojicu pozvao da mu se vrate u službu. Zahvaljujući tome, Sun Bin je zajedno s Tian Jijem godine 342. pne. izvojevao još jednu veliku pobjedu nad Pang Juanom u bitci kod Malinga, nakon čega je njegov veliki suparnik izvršio samoubistvo. Sun Bin se, nešto kasnije, zbog intriga premijera Zou Jija povukao iz službe i ostatak života proveo kao pustinjak.

Reference uredi