Sunčanica (gljiva)

Ukoliko ste tražili drugo značenje, vidite članak Sunčanica (razvrstavanje).

Sunčanica (lat. Macrolepiota procera), poznata još i kao kozarka, prstenka i srndać, jestiva je gljiva, raste u svim šumama, a naročito u mešovitim i bagremovim, ali i na livadama, a ima je i u voćnjacima. Veoma je česta, a raste na raznim nadmorskim visinama.[1] Vreme rasta u kasno leto i u jesen (od septembra do novembra). Jede se samo šešir (koji se često u kulinarstvu pohuje) i smatra se jednom od najukusnijih poslastica.

Velika sunčanica
Naučna klasifikacija
Carstvo: Gljive
Koljeno: Basidiomycota
Razred: Agaricomycetes
Red: Agaricales
Porodica: Agaricaceae
Rod: Macrolepiota
Vrsta: M. procera
Dvojni naziv
Macrolepiota procera
(Scop. : Fr.) Sing.

Izgled i raspoznavanje uredi

  • Šešir: prečnika 10-30 cm., okrugao ili jajolik, stariji otvoren sa ispupčenim temenom, osnovna boja sivosmeđa sa tamnijim ljuspama, ispupčenje tamnosmeđe.
  • Listići: beli, gusti, mekani.
  • Drška: visoka 20-40 cm., tanka, valjkasta, šuplja, išarana tamnosmeđim ljuskama, dno gomoljasto zadebljano, nosi trajni pokretni prsten.
  • Meso belo, mekano, prijatnog ukusa i mirisa i često ima primese ružičaste boje.
  • Spore u masi bele.

Upotreba u ishrani uredi

Salata od sunčanica uredi

Za ovo jelo odaberemo mlade sunčanice koje se još nisu otvorile. Oljuštimo im kožicu i iseckamo ih na kriškice. Potom pripremamo preliv od ulja,limunov sok,so i biber i dodamo ga u gljive.Ostavimo to da odstoji 15 minuta,prebacimo u posudu za serviranje salate i narendamo preko svega parmezan. Potrebno: 600 gr.sunčanice;1 dl. ulje;sok od pola limuna;so i biber po ukusu i parmezan 300 grama. [2]

Pohovana sunčanica uredi

Upotrebljavamo sasvim sveže sunčanice kojima su listovi još sasvim beli.Šešir sunčanice očistimo temeljno vlažnom maramicom bez pranja vodom.Klobuk sunčanica posolimo sa obe strane,uvaljamo u brašno,jaja i na kraju u prezlu.Pržimo ih u ulju sa obe strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.Tako upržene sunčanice vadimo iz tiganja i stavljamo na papirni ubris koji upija sav višak ulja.Pobiberimo vruć klobuk sunčanice i serviramo za jelo. Potrebno: 4 klobuka sunčanice;so i biber po ukusu;200 gr brašna;2 jaja;50 gr.prezle i 0,5 deci ulja. [2]

Slike uredi

Srodne vrste uredi

Reference uredi

  1. Politikin zabavnik broj 2965. Datum: 5.12.2008. Kratka priča o pečurkama: „dvadeset veličanstvenih“, pp. 54. Izdaje i štampa: Politika AD. Beograd.
  2. 2,0 2,1 Romano 1983

Literatura uredi

Spoljašnje veze uredi

 U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Macrolepiota procera
 Wikivrste imaju podatke o: Sunčanica (gljiva)