Summer of '42 (sh. Ljeto '42) je američki igrani film snimljen 1971. godine u režiji Roberta Mulligana i po scenariju Hermana Rauchera, temeljenog na njegovim vlastitim životnim iskustvima. Radnja se događa 1942. godine na otoku Natucket gdje 15-godišnji Herman Raucher (čiji lik tumači Gary Grimes) zajedno sa nekoliko prijatelja provodi odmor i postaje opsjednut lijepom i tajanstvenom ženom (čiji lik tumači Jennifer O'Neill) čiji se muž otišao boriti u Drugom svjetskom ratu.

Summer of '42
RežijaRobert Mulligan
ProducentRichard A. Roth
ScenarioHerman Raucher
NaracijaRobert Mulligan
UlogeJennifer O'Neill
Gary Grimes
Jerry Houser
Oliver Conant
MuzikaMichel Legrand
FotografijaRobert Surtees
MontažaFolmar Blangsted
DistribucijaWarner Bros. Pictures
Datum(i) premijere
9. 4. 1971 (1971-04-09)
Trajanje104 min.[1]
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet1 mil. $
Bruto prihod32,063.634 $[2]
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Class of '44 (1973)

Raucher je scenario bio napisao još dvadeset godina ranije, ali je ekranizaciju uspio ishoditi tek kada je studio Warner Bros. uspio uvjeriti da se film može snimiti sa relativno niskim budžetom; studio je, pak, bio ispočetka skeptičan u komercijalne izglede filma te je, nastojeći maksimalno smanjiti troškove, Raucheru odbio isplatiti fiksni honorar i umjesto toga mu je ponudio postotak od zarade. Za režisera je angažiran Mulligan, koji je Rauchera bio impresionirao svojim radom na Ubiti pticu rugalicu; on je ispočetka inzistirao da se za glavnu žensku ulogu radi veće uvjerljivosti angažira glumica koja mora biti starija od 30 godina, ali je na kraju pristao da se ona povjeri 22-godišnjoj manekenki O'Neill.

Nakon premijere ga je prigrlila te je postao šesti najgledaniji film u američkim kino-dvoranama, a s obzirom na uloženi novac i jedan od komercijalno najisplatijivih filmova u historiji Hollywooda. Osim uspjeha kod publike, imao ga je i kod dijela kritike, a bio je nominiran i za nagradu. Soundtrack Michela Legranda je osvojio Oscar za najbolju muziku, a glavna tema je postala veliki pop hit. Raucher je scenario proširio i u memoarsku knjigu koja je postala veliki bestseler. Godine 2002. je izjavio da je zahvaljujući dogovorenom postotku od zarade filma "pokrio sve račune u kasnijem životu". Dvije godine kasnije je snimljen nastavak pod naslovom Class of '44 koji opisuje Raucherove doživljaje na koledžu u posljednjoj godini rata, ali je on doživio neuspjeh. Raucher se tokom kasnijih decenija snažno opirao zahtjevima Warnera da se snimi remake, ali je 2001. pristao da se film u New Yorku adaptira kao off Broadway mjuzikl.

Jedan od velikih poklonika filma bio je Stanley Kubrick, koji mu je 1980. godine odao počast sa scenom u svom znamenitom filmu Shining gdje ga protagonisti gledaju na televizji.

Uloge uredi

Vidi još uredi

Izvori uredi

  1. SUMMER OF '42 (X)”. British Board of Film Classification. 1971-04-15. Pristupljeno 6. II 2013. 
  2. „Summer of '42, Box Office Information”. The Numbers. Pristupljeno 12. I 2012. 

Vanjske veze uredi