Sumbat I od Klardžetija

(Preusmjereno sa stranice Sumbat I Mampali)

Sumbat I (gruzijski: სუმბატ I) (? - 899) bio je gruzijski princ iz Bagratidske dinastije Tao-Klarjeti i nasljednji vladar Klardžetija od cca. 870 do smrti.

Bio je sin kralja Adarnasea IV, te je primio pokrajinu Klardžeti kao apanažu gdje je vladao sa titulom mampali, koja je, po svemu sudeći nasljeđena nakon izumiranja loze Guaram Mampalija. Također je nosio bizantsku titulu antipatos patrikios (antipatrikios, ανθύπατος πατρίκιος). Sumbat je imao prebivalište u Artanudžiju (današnji Ardanuç u Turskoj), koji se do kraja 9. vijeka počeo razvijati u bogato trgovačko središte. Zbog toga je imao nadimak Artanujeli (არტანუჯელი), i.e., "od Artanudžjai". Sumbat se navodi kao "Veliki" od strane Konstantina Porfirogenita, autora De Administrando Imperio, gdje se njegovo ime nnavodi kao Symbatius.

Osim Klardžetija, Sumbat je pod svojom vlašću držao i Adjaru i Nigali, s obzirom da su ta dva posjeda kasnije bila pod vlašću njegovog sina Davida (u. 943). Sumbat je također imao mlađeg sina po imenu Bagrat (u. 900).

Umjetnički muzej Gruzije u Tbilisiju posjeduje relikvijarij sa kraja 9. vijeka na kome su kao donatori ispisani Sumbatova supruga Hosrovanuš i njeni sinovi Bagrat i David.[1]

Izvori uredi

  1. Rapp, Stephen H. (2003), Studies in Medieval Georgian Historiography: Early Texts And Eurasian Contexts, p. 387. Peeters Publishers, ISBN 90-429-1318-5