Sultanija Kosem

Kosem sultanija ili Mahpejker sultanija (tur. Mâh-Peyker Kösem Sultan; 1589. ili 1590. - 2. septembar 1651) bila je žena osmanskog sultana Ahmeda I. Imala je dva sina, a to su bili Murat IV i Ibrahim I. Njen unuk se zvao Mehmed IV. Sultanija Kosem je dva puta zvanično bila vladarka i time bila jedna od dve žene koje su bile formalni namesnici Otomanskog carstva.

Mahpejker Kosem sultanija

Sultanija Turske
Sultanija Turske

Puno ime Mahpejker Kosem sultanija
Datum rođenja 1589. ili 1590
Mesto rođenja Tinos
Datum smrti 2. septembar 1651.
Mesto smrti Istanbul (Osmansko carstvo)
Grob Džamija Ahmedija, Istanbul
Titula Sultanija Osmanskog carstva
Period 1623. - 1648
Prethodnik Handan
Titula Valide sultanija
Poreklo i porodica
Supružnik osmanski sultan Ahmed I
Deca Princ Mehmed, Sultanija Ajše, Sultanija Fatma, Sultanija Gevherhan, Sultanija Hanzade, Murat IV, Princ Kasim, Ibrahim I

Život uredi

Kosem je bila grčkog porekla, ćerka pravoslavnog sveštenika na ostrvu Tinos. Rođena je oko 1589. ili 1590, kao Anastasija. U Carigrad, glavni grad Otomanske imperije poslala ju je Bosna Beijelberi, gde je prodata sa samo petnaest godina u harem sultana Ahmeda. Nakon nekog vremena je dobila ime Mahpejker (ona čije je lice mjesečevog oblika), a kasnije joj je sultan dao i ime Kosem. ( vođa stada). Tada je iz pravoslavlja prešla u islam. Bila je najmoćnija sultanija Osmanskog Carstva. Imala je najveću titulu koju je mogla imati jedna žena u Osmanskom carstvu. Bila je regentica ( tur. nahib - i sultanat ) svog sina Murata IV , Ibrahima I i svog unuka Mehmeda IV. Imala je mnoge titule i nazivana je mnogim imenima " Büyük valide sultan " ( baka sultanija , titula za bake osmanskih sultana koju je osim nje imala samo još Safije sultanija), " "Valide - i Muazzama Kösem Sultan " ( Veličanstvena majka Kosem sultanija). Takođe su je zvali i "majkom svih vjernika". Nakon njene smrti dobila je nadimke " Valide - i Maktule " ( pogubljena majka ) i " Valide - i Şehide". ( žrtvovana majka).

Bila je supruga osmanskog sultana Ahmeda I. Zajedno su imali sedmoro dece a to su bili sinovi Murat, Ibrahim, Sulejman, Kasim a zatim su dobili i tri ćerke, koje su se zvale Ajša, Atike i Gevheran. Kosem je postala majka sultanija nakon smrti njenog muža Anmeda i dolaska na vlast njenog sina Murata IV. Umrla je 3. septembra 1651. Po jednoj teoriji , njenu smrt naručila je njena snaha Turhan Hatidže sultanija i dala upute crnim eunusima koji su potom zadavili sultaniju užetom , a po nekim glasinama čak i njenom sopstvenom kosom. Nakon toga je njeno tijelo iz palate Topkapi, preneseno u Staru palatu a odande u džamiju njenog supruga Ahmeda.