Sultan al-Daula

Sultan al-Daula (r. Abu Šudža (993 – decembar 1024) bio je bujidski emir Farsa (1012.1024.) i Iraka (1012.1021.). Bio je sin emira Baha al-Daule. U mladosti je živio u Bagdadu, a otac ga je neposredno prije svoje smrti proglasio svojim nasljednikom. Pri stupanju na vlast je uzeo titulu "Sultan al-Daula va Iz al-Mila". Isto tako je, prilikom odlaska u očevu prijestolnicu Širaz odbio tražiti tradicionalnu investituru (pristanak) od svog formalnog sizerena/poglavara – abasdiskog kalifa. Došavši u Irak, svojoj starijoj braći – Džalalu i Kavamu je povjerio da u njegovo ime upravljaju Irakom i Kermanom.

Godine 1018. se vratio u Iraku, nastojeći ojačati prijateljske veze sa Mosulskim Emiratom. Koristeći bratovo odsustvo kao priliku, Kavam je napao Fars uz pomoć Gaznavida. Iako je napad odbijen, njime je uspostavljena podjela bujidske države. Sultan al-Daula se nakon toga vratio u Irak i konsolidirao svoju vlast, slomivši dugogodišnji otpor močvarnih područja.

Međutim, Sultanove turkijske najamničke trupe su postale nezadovoljne zbog dolaska dejlamitskih (gilanskih) trupa. Stoga su se pobunile i za svog vladara izvikale njegovog brata Mušarifa al-Daulu. Nakon dugotrajnih pregovora je Sultan 1021. svom bratu priznao titulu "kralja Iraka" u zamjenu za formalno sizerenstvo. Pokušaj da dogovor izigra vojnim pohodom je doživio neuspjeh, te se bujdiska država i formalno raspala. Sultan al-Daula je do smrti ostao u Širazu, gdje ga je naslijedio sin Abu Kalidžar.

Izvori uredi

Prethodi:
Baha al-Daula
Bujidski emir (u Farsu)
1012–1024
Slijedi:
Abu Kalidžar
Prethodi:
Baha al-Daula
Bujidski emir (u Iraku)
1012–1021
Slijedi:
Mušarif al-Daula