Sulejman ibn al-Hakam

(Preusmjereno sa stranice Sulejman II od Córdobe)

Sulejman II ibn al-Hakam (ili Sulayman al-Musta'in) (? - 1016) bio je peti po redu omejadski kalif Kordobe, odnosno vladar al-Andalusa (maurska Iberija), koji je vladao u dva navrata - od 1009. do 1010. te od 1013. do 1016.

Sulejman je na vlast došao zahvaljujući kaosu u koji je Kalifat bačen zbog ustanka protiv de facto vladara Abd al-Rahmana Sanchuela, a u kome je 1008/09. zbačen i pritvoren kalif i formalni vladar Hišam II al-Hakam. Ustanak je vodio Hišamov rođak Muhamed II ibn Hišam koji se proglasio novim kalifom. S njime, međutim, nisu bile zadovoljne berberske trupe što je Sulejman iskoristio da organizira ustanak, te sklopi savez sa kastiljskim grofom Sančom Garcijom. Saveznici su kalifovu vojsku porazili 1. novembra 1009. i prisilili Muhameda da se skloni u Toledo. Potom su zauzeli Kordobu koja je tom prilikom opljačkana. Hišam II je oslobođen iz pritvora i ponovno postavljen za kalifa, ali je svrgnut samo nakon par dana a Sulejmana berberski vojnici izvikali za novog kalifa.

Sulejman, međutim, nije bio u stanju konsolidirati svoju vlast niti dokrajčiti Muhameda u Toledu. Muhamed je, pak, našao saveznike u vojsci slavenskih robova pod generalom al-Wahdidom, kao i barcelonskim grofom Ramonom Borrellom. U maju iste godine je najamničko-katalonska vojska zauzela i opljačkala Kordobu, a Muhamed nakratko postao kalif, prije nego što ga je al-Wahdid ubio i za kalifa ponovno postavio Hišama.

Sulejman se sa svojim pristašama povukao u Algeciras. Odatle je uz pomoć berberskih trupa godine 1013. ponovno zauzeo Kordobu i svrgnuo Hišama, koji je nedugo potom ubijen. Ponovno je postao kalif, ali je zbog brojnih ustupaka najamnicima i kršćanskim saveznicima autoritet dinastije toliko degradiran, da se njegova vlast de facto odnosilo isključivo na Kordobu. U sljedeće tri godine su tako Ziridi u Granadi formirali emirat koji će kasnije funkcionirti kao nezavisna država. Godine 1016. je na Kordobu pohod pokrenula velika berberska vojska na čelu sa Ali ibn Hammud al-Nasirom, hamudiskim guvernerom Ceute. Ona je grad osvojila 1. jula 1016. Sulejman je zarobljen i nedugo potom pogubljen.

Literatura uredi

  • Altamira, Rafael (1999). „Il califfato occidentale”. Storia del mondo medievale. II. str. 477–515. 


Sulejman ibn al-Hakam
bočni ogranak od Banu Quraish
Prethodi:
Muhamed II
kalif Kordobe
1009–1010
Slijedi:
Hišam II
Prethodi:
Hišam II
kalif Kordobe
1013–1016
Slijedi:
Ali ibn Hammud al-Nasir