Süleyman Çelebi (pjesnik)

(Preusmjereno sa stranice Sulejman Čelebija (pjesnik))
Za ostale upotrebe, v. Sulejman Čelebija (razvrstavanje).

Sulejman Čelebija (tur. Suleyman Çelebi, 1351 – 1422) ili Sulejman iz Burse, je bio turski pjesnik i učenjak (âlim) odnosno teolog, živ za vrijeme sultanata Bajazida I. (dakle 1389 – 1402). Najbolje je poznat po čuvenom spjevu Mevlid (Rođenje), napisanog 1409.

Suleyman Çelebi
Biografske informacije
Rođenje1351
Smrt1422
Bursa
Opus
Jezikturski
Znamenita djela
Mevlid

Razlikovanje uredi

Književnika Sulejmana Čelebiju ne treba mijenjati za istoimenog Sulejman-bega (Süleyman Bey), koji je živio u isto vrijeme i bio sin osmanskog sultana Bayazida I. i stariji brat budućeg sultana Mehmeda I.

Život uredi

O životu Sulejmana Čelebije ne zna se mnogo, jer je malo izravnih izvora. Bio je štićenik sultana Bajazida I, a kasnije i njegovog nasljednika, mlađeg sina sultana, Mehmeda I. Postavljen je za imama džamije u Bursi i carske palače.
Rođen je za vrijeme Orhana Gazija, negdje između 1346. i 1351., i potječe iz porodice književnika. Njegov otac je Ahmed-paša, jedan od vezira sultana Murata I. Bio je unuk šeika Mahmuda efendije a isti Mahmud beg je bio unuk šeika Edebalija i jedan od onih koji su 1338. godine doplovili u Rumeliju pod vodstvom Sulejman-bega.
Smatra se da je u mladosti stekao dobro obrazovanje u Bursi, gdje je bilo sjedište osmanskog dvorca i centar tada nešto jačeg vojvodstva u Anatoliji. U to vrijeme titulu čelebija su dobvali učenjaci i starješine reda Mevlevija. No nema dokaza da je pjesnik bio u tom redu.
Svojim mudrosću i znanjem privukao je pažnju sultana Yıldırım Bajazida i imenovan je imamom džamije u Bursi čija je izgradnja završena 1399.

Napisao je svoje jedino poznato djelo pod utjecajem događaja svoga vremena. Najvjerovatnije Sulejmanov slavni Mevlid-i Nebī' nastaje na tlu teološke rasprave u dobi Osmanskog interegnuma (1412–1413). S jedne strane su bili sljedbenici ezoteričnog pristupa prema Kuranu, s druge je bila krajnje Sunitska strana (Ehl-i sünnet). Svoje je djelo dovršio 1409. godine, otprilike u dobi od 60 godina.
Umro je u Bursi 1422. godine. Grobnica Sulejmana Čelebije nalazi u gradskoj četvrti Çekirge.

Djelo uredi

 
Rođenje Muhameda.

Sulejman svoju slavu duguje uspjehu svog spjeva napisanog na turskom jeziku, Mevlid-i Nebī'[1] (Rođenje proroka), koji je okončan 1409. godine i slavi svemoć Boga i djela proroka Muhameda. Pri pisanju djela Sulejman je se pozivao na Ašik-pašin Garîb-nâme, na knjigu Siyerü’n Nebî Darira iz Erzuruma, na Ebul Hasan Bekrijin Siyer i na Ibn Arabijev Füsûs (Dragulji mudrosti). Osnovan na religioznoj doktrini i lirici, spjev i danas se recitira povodom proslava rođenja Proroka (Mevlud), u Turskoj se koristi u narodnoj religiji za sretne ili bolne životne događaje. Tekst se recitira čak i za obljetnice smrti, za rođenja, obrezivanja ili pri kupnji stana. Kada se molitva izvodi u džamiji, porodica dijeli onima koji prisustvuju papirnate kornete pune slatkiša. Sulejmanov Mevlid se često recitira i kao molitva kod kuće.

Izvori uredi

  1. Djelo je najpoznatije po naslovu Mevlid-i Nebī' (Rođenje proroka), često skraćenom u Mevlit ili Mevlid, Mevlüd, Mevlüt. Mevlid je turski oblik arapske riječi Mawlid ili muludske skraćenice izraza al-mawlid an-nabawîy, na arapskom: المولد النبويّ, što znači rođenje proroka. Sujemanov spjev se može naći na turskom i pod naslovom Vesîletü'n-necât. Vjernici islama slave Mevlud, koji spada 12. dana u mjesecu Rebiul-evvel islamskog kalendara.

Mevlid na turskom Wikisource projektu (Vikikaynak)

Bibliografija uredi