Suits (sh. Odela[α 1]) je američka dramska televizijska serija koja se od 2011. originalno emituje na programu kanala USA Network. Radnja je smeštena u Njujork i prikazuje rad fiktivne advokatske firme u kojoj je jedan od glavnih advokata Majk Ros (Patrik Džej Adams), bivši student koji vodi ključne slučajeve iako je njegov šef i partner Harvi Spekter (Gebrijel Maht) zna da nikada nije završio studij prava.

Suits
Žanrsudska drama
Formatdramska serija
KreatorAaron Korsh
Nastupaju
Uvodna tema"Greenback Boogie"; izvodi: Ima Robot
Kompozitor(i)Christopher Tyng
Zemlja porijekla Sjedinjene Države
Jezik/ciengleski
Broj sezona9
Broj epizoda134 (Lista epizoda)
Produkcija
Izvršni producent(i)
FotografijaDan Stoloff
Postavke kamerejedna kamera
Trajanje42 min.
Producentska kompanija/e
DistributerNBCUniversal Television Distribution
Emitiranje
Originalni kanalUSA Network
Audio formatDolby Digital 5.1
Originalno prikazivanje23. 6. 2011 (2011-06-23)
Eksterni linkovi
Službene stranice

U Hrvatskoj se prikazuje pod naslovom Face.

Premisa uredi

Sezona 1 (2011) uredi

Glavni članak: Suits (sezona 1)

Majk Ros (Patrik Džej Admas) je genije ali sticajem okolnosti nije mogao da zavši falkutet zbog polaganja ispita za Trevora (Tom Lipinski)), drugara koji se često pojavljuje u seriji. Imao je baku o kojoj je morao da se brine i radio je razne poslove.

Majk upoznaje Harvija kada je bežao od policije sa punom torbom marihuane. Tada mu objašnjava kako ima fotografsko pamćenje i kako je polagao ispite za druge da bi preživljavao. Pošto je pokazao ozbiljno pravno znanje, Harvi odlučuje da ga zaposli kao svog asistenta u firmi Pirson-Hardman.

Sezona 2 (2012-13) uredi

Glavni članak: Suits (sezona 2)

Pošto je Harvijeva partnerica Džesika (Džina Tores) saznala da Majk nije završio falkutet ona ipak odlučuje da ga ostavi da radi za njenu firmu. Istovremeno Denijel Hardman (Dejvid Kostabile), biši osnivač advokatske firme, se vraća te Džesika i Harvi boje da će ih otpustiti. Protiv firme je podignuta tužba za prevaru, a koja navodi da je Harvi sakrio dokaze prilikom suđenja. Harvi je tada bio nedužan, ali je njegova sekretarica Dona (Sara Raferti) sklonila dokaze; kada je Džesika saznala za to, odmah otpušta Donu. Hadmanova tužba se čini izglednom za uspeh, te Džesika odlučuje firmu spasiti spajanjem sa britanskom advokatskom firmom koja je bila večiti rival Pirson-Hardmen, a čemu se Harvi protivi. Hardman u međuvremenu poziva poznatnog advokata Roberta Zejna (Vendel Pirs) da mu pomogne. Majk se u međuvremenu zabavlja sa sekretaricom Rejčel (Megan Markl), a u međuvremenu mu je umrla baka.

Sezona 3 (2013-14) uredi

Glavni članak: Suits (sezona 3)

Pošto su firma spojila sa suparnikom kako bi pobedila Hardmena, Harvi je ljut zato što je hteo da njegovo ime bude na zidu firme, ali Džesika to odbija. Harvi sada okreće drugi list i hoće da izbaci Džesku iz firme. Zato se dogovorio sa Derbom da ako pobedi na slučaju koji je njemu bio važan da će izbaciti Džesku iz firme; dok proces traje Harvi shvata da je bio izigran od strane Derbija. Kada to kaže Džesiki, ona mu odgovara da će, ako pobedi u parnici, njegovo ime staviti zid. Pošto je Harvi nije izgubio slučaj, Derbi protiv njega šalje Skoti (Ebigejl Spenser), pravnicu sa kojom se Harvi zabavljao na falkutetu.

Sa druge starne Mike i Rejčel započinju ozbiljnu ljubavnu vezu. Kada Džesika dozna za to, tera Rejčel da potpiše dokument da je znala za Majkov nedostatak kavalifikacija; Rejčel pristaje pod uslovom da se zaposli u njenoj firmi iako nije za najjačeg pravnog falkuteta na svetu. Majkovu tajnu umalo otkrije Luis (Rik Hofman). Pošto se počnu postavljati pitanja o njegovoj diplomi, Majk, uplašen da će se tajna otkriti, odlučuje da da otkaz i zaposli se u privrednoj firmi; s obzirom da je ona najvažniji klijent Pirson-Hardmana, on de fakto postaje Harvijev šef.

Sezona 4 (2014-15) uredi

Glavni članak: Sutis (sezona 4)

Majk počinje da radi za novu firmu. Kada ona počne preuzimati preduzeće Gilis Industriz, nastaje konflikt interesa te on i Harvi dolaze u sukob. Majk želi firmu spasiti na svoj način, dok Harvi ima svoje ideje. Odjednom se pojavljuje Logan, bivši Rejčelin dečko; njih dvoje zajedno rade na slučaju i počnu se zbližavati. Kada Rejčel za to kaže Majku, on se potuče sa Loganom.

U međuvremenu Luis saznaje za Majkovu lažnu diplomu. I Luis na sve načine pokušava da svoje ime staviti na zid firme, te, ne birajući sredstva u tome, čini greške i celu formu dovodi u opasnost. Nakon toga daje otkaz u pokreće svoju firmu, dok istovremeno pokušava preuzeti klijente Pirson-Hardmana. Zbog toga počinje sarađavita sa Hardmenom. Na kraju se vrati u firmu nakon što je prevario Hardmana, a što mu on neće oprostiti.

Na kraju sezone Majk prosi Rejčel prstenom njegove bake. Dok su Majk i Harvi radili na slučaju, Dona je ilegalno pribavila dokaze, nakon čega je hapsi. Harvi na kraju sezone govori Doni da je voli, ali da ne može da bude sa njom i odlazi iz njenog stana, čime završava sezona.

Sezona 5 (2015-16) uredi

Glavni članak: Sutits (sezona 5)

Harvi ima novu sekretaricu koja je karakterom suprotna Doni, ali svejendo radi posao. Harvi počinje patiti od ozbiljnih napda panije; zbog toga odlazikod terapeuta gde napokon sa nekim priča o svojoj prošlosti i svojoj majci.

Dona je krenula da radi za Luisa, što je bio Luisov san od kada ju je upoznao. Otada je stalno u strahu da će se Dona vratiti da radi za Harvija. Luis saznaje da joj Harvi, iako mu više nije sekretarica, daje najveći dio plati. Nakon toga Harviju želi oduzeti to pravo te uz pomoć Džeka Solofa (Džon Pajper-Ferguson) pokušava promeniti interna pravila firme. Međutim, tim istim pravilima bi Džesika izgubila svoju moć, što ju ugrožava. Prilikom parnice u kojoj je klijent bila Luisova sestra, otkrije se da je Harvi spavao sa njom; nakon toga revoltirani Luis organizaciju kampanju da se Harvi izbaci iz firme.

Džek i Majk zajedno rade na slučaju i sprijatelje se. Kada ga Džek predloži ostatku firme za mlađeg partnera, Džesika to odbija. Tako on dolazi do dokaza da Majk nikada nije bio fakultetu. U međuvremenu, Hardman ponovo pokušava preuzeti firmu.

Majk na kraju upada u oči državnim službenicima koji konačno otkrivaju da nikada nije bio na fakultetu. Protiv njega je pokrenuta krivična istraga zbog prevare te mu je ponuđen izbor prema kome će provesti dve godine u zatvoru ili u zamenu za imunitet namestiti klopku i svedočiti protiv Harvija za njegove ilegalne aktivnosti. Majk na dan venčanja sa Rejčel to odbija.

Sezona 6 (2016) uredi

Šesta sezona je sa prikazivanjem započela 13. jula 2016.

Likovi i glumačka postava uredi

Glavni članak: Popis likova u Suits

Glavne uloge uredi

Gebrijel Maht kao Harvi Spekter
Harvi je najbolji advokat u Njujorku. Ne vezuje se emotivno za klijenete i preferira da završi slučajeve pre nego što počne suđenje; mnogi misle da je arogantan ali on ipak daje rezultate.
Patrik Džej Admas kao Majk Ros
Mike zna sve zakone napamet zahvaljujući fotografskom pamćenju; nikada nije išao na pravni falkutet niti je pologao ispit.Zaposlio ga je Harvi nakon neobičnog upoznavanja i pružio mu šansu da bude pravnik. Za razliku od Harvija, Majk se vezuje za klijente, te mu je stalo do njih bilo dobio ili izgubio.
Rik Hofman kao Luis Lit
Harvijev rival i kolega sa falkuteta. On je veoma saosećajan čovek i brine se o svojim zaposlenima. Uvek voli da bude sve uredno kod njega. Stalno ima želju da se dokazuje pošto misli da ga Džesika i Harvi smatraju nebitnim. Ponekad u želji za dokazivanje Harviju, dolazi do problema jer uradi nešto što ne treba.
Megan Markl kao Rejčel Zejn
ona je jedini pripravnik koji radi u firmi a da nije sa Harvarda. Ona radi i studira kako bi postala pravnik u firmi. Sa Majkom je verena, najbolja prijateljica joj je Dona i one stalno diskutuju o pritavnim i poslovnim životima.
Sara Raferti kao Dona Paulsen
ona je Harvijeva sekretiaca od kada je on počeo da radi kao davokat.O na mu uvek daje savete i ako se od nje to ne traži i uvek je upravu.
Džina Tores kao Džesika Pirson
ona je stvorila firmu od ničega i nema je nameru nikome predati. Harvija je zaposlila dok je on bio još na falkutetu, te mu služi kao mentor.

Napomene uredi

  1. Doslovan prevod. U modernom američkom žargonu izraz "odela" označava visoko rangirane funkcionere, direktore ili članove nekog preduzeća ili organizacije, odnosno pripadnike klase belih ovratnika koji na posao uvek dolaze u formalnom poslovnom odelu.

Izvori uredi

Spoljašnje veze uredi