Svintila

(Preusmjereno sa stranice Suintila)

Svintila je bio vizigotski kralj u Hispaniji. Vladao je između 621. i 631. godine. Borio se protiv Vizantinaca koji su u to doba imali koloniju na Iberijskom poluostrvu (Spanija), pod komandom Sisebuta. Godine 621. bio je izabran za kralja, nakon smrti Rekareda II.

Svintila

Kada je postao kralj, Svintila je pobedio Vaskone koji su pljačkali i harali provincijom Tarakonense i postigao bezuslovnu predaju, po prvi put u istoriji. Zarobljenici su bili prinuđeni da izgrade Oligik, koji je zajedno sa Vitorijom formirao odbrambenu liniju protiv budućih napada. Oligik, Vitorija i Rekopolj bili su jedini gradovi koje su osnovali Vizigoti na poluostrvu. Svintila je nastavio da se bori protiv Vizantinaca koji su od 6. veka okupirali mediteransku obalu od Valensije do Kadiza. Svintila ih je pobedio, zauzeo dotadašnje carske posede i ujedinio Iberijsko poluostrvo, san koji prethodni vladari nisu ostvarili.

Svintila je takođe pokušao da utvrdi autoritet vladara u odnosu na plemstvo i crkvu. Takođe je želeo da stvori naslednu monarhiju tako da je proglasio svog sina Ramira za prestolonaslednika, što je izazvalo protivljenje nekih velikaša i crkve.

Godine 631. Sisenand, upravnik Narbonske Galije (jug današnje Francuske), organizovao je ustanak protiv Svintile uz pomoć franačke države Neustrije. Na kraju, kralj je bio svrgnut i smenjen. Na Saboru u Toledu 633, kojim je predsedavao Isidor Seviljski, Svintila je bio izopšten i celo njegovo imanje je konfiskovano. Na tom istom saboru Sisenand je bio zvanično proglašen kraljem. Time je viuzigotska monarhija potvrđena kao izborna, a ne nasledna kako je to Svintila planirao. Svintila je umro godinu dana kasnije, 634. godine.

Postoje oprečna mišljenja o Svintili. Isidor Seviljski u svojoj prvoj verziji „Istorije Gota“ ga naziva „ne samo vladarem svog naroda, već i ocem siromašnih“. Međutim, u jednoj od kasnijih verzija izdatoj nakon pada Svintile, Isidor je uklonio ove hvalospeve. [[Hronika iz 754.]] godine govori o Svintili sa simpatijama, dok Fredegar kaže da je bio previše surov i da je zbog toga navukao mržnju naroda.

Prethodnik:
Rekared II
Vizigotski kraljevi
(621631)
Nasljednik:
Sisenand