Suibne Menn (ili Suibne mac Fiachnai) (? - 628) bio je ranosrednjovjekovni irski vladar koji se tradicionalno navodi kao veliki kralj Irske.

Suibne je pripadao klanu Cenél Feredaig, mlađem pod-ogranku klana Cenél nEógain od Sjevernih Uí Néilla, a koji je ime dobio po Suibneovom djedu Feredachu, praunuku Nialla od Devet talaca. Vladari Cenél nEógaina su obično pripadali klanu Cenél maic Ercae, odnosno potomcima Feradachovog brata Muirchertach mac Ercaea. Ni Suibneov otac Fiachnae, ni njegov djed nisu bili kraljevi Cenél nEógaina.

Áed Uaridnach iz klana Cenél maic Ercae je umro 612. i prijestolje Uí Néilla je prešlo kod suparničkog klana Cenél Conaill u liku kralja Máel Coba mac Áedoa. Máel Coba je pak ubijen od Suibnea godine 615. To se dogodilo po svemu sudeći u središtu Irske nakon čega je Suibne preuzeo prijestolje. Špekulira se kako je Suibne Menn kontrolu nad prijestoljem održavao pomoću saveza sa manjim južnim klanom Uí Néilla po imenu Clann Cholmáin. Prema Irskim analima, Óengus, poglavica Clann Cholmáina, bio je veliki kralj u trenutku smrti 621. pa je moguće da je Suibne prvo Óengusu dao prijestolje, a onda ga uzeo sebi.

Godine 628. Máel Cobin brat Domnall je napao Suibnea, ali je poražen i natjeran u bijeg. Suibne je, međutim, kasnije iste godine ubijen od strane ulsterskog kralja Congal Cáecha koji se sam postavio za velikog kralja. Historičar Charles-Edwards pretpostavlja da je to bila posljedica "iznenadnog prepada".

Iako klan Cenél nEógain više nije imao velikih kraljeva do 8. vijeka, njegovi potomci, a ne Cenél maic Ercae, držali su dominaciju nad Cenél nEógainom sve do smrti njegovog praunuka Fland mac Máele Tuilea cca. 700.

Literatura uredi