Suhodolsko jezero

Suhodolsko jezero
LakeSukhodolskoye.jpg
Satelitska snimka Suhodolskog jezera
Lokacija
Države  Rusija
Pokrajine Lenjingradska oblast
Koordinate 60°40′0″N30°14′0″E
Hidrografija
Vrsta protočno
Aps. visina m
Dužina 40 km
Dubina 23 m
Otoci Olenji
Hidrologija
Pritoke Vuoksi
Odljev Burnaja
Karta
Suhodolsko jezero na karti Rusije
Suhodolsko jezero

Suhodolsko jezero (ruski: Суходо́льское озеро) je jedno od jezera Rijeke Vuoksi u Rusiji.

Sve do 1950. zvano Suvanto po finskom Suvantojärvi[1]

KarakteristikeUredi

Suhodolsko jezero nalazi se na sjeverozapadu Lenjingradske oblasti, udaljeno nekih 95 km sjeverno od Sankt Peterburga.[1]

Jezero leži na 7 metara nadmorske visine, vrlo je izduljeno 40 km od zapada prema istoku[2], široko od 3 - 4 km, dubine do 23 metara.

Jezero je nazvano - Suhodolsko zbog događaja koji se dogodio u proljeće 1918., kad je zbog velikog porasta vode i straha od poplave - na istočnom kraju prokopan kanal da odvede vode prema Jezeru Ladoga.[1] Kanal je prokopan do rječice Vjun, koja je tekla do Ladoge, ali se zbog bure i valova toliko urušio da je voda pojurila iz jezera i za kratko vrijeme opala za 7 metara.

Tako se stvorio pojas suhe zemlje (суходол) na mjestu nekadašnjeg jezerskog dna širok oko 2 km.[1]

Nekadašnji kanal tako je postao rijeka Burnaja, duga 10 km[2], ona danas odvodi jezerske vode do Ladoge, a današnji sjeverni rukavac Rijeke Vuoksi, kojim su nekoć istjecale vode iz jezera više nije plovan do Suhodolskog jezera, jer je i njemu opao nivo voda.

Pogledajte i ove straniceUredi

IzvoriUredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Озеро Суходольское (ruski). kudago. http://kudago.com/spb/place/ozero-suhodolskoe-leningradskaya-oblast/. Pristupljeno 20. 09. 2015. 
  2. 2,0 2,1 Реки системы Вуоксы (ruski). Туристская водная энциклопедия. http://kamennogorsk.narod.ru/vuoksa3.htm. Pristupljeno 20. 09. 2015. 

Vanjske vezeUredi