Succès de scandale

Succès de scandale (na francuskom "Uspjeh (preko) skandala") je izraz koji se koristi za književna ili umjetnička djela, odnosno autore i izvođače koji su postigli komercijalni uspjeh i/li popularnost zahvaljujući publicitetu stvorenom kontroverzama oko sadržaja njihovih djela ili nastupa.

Septembarsko jutro, slika francuskog umjetnika Paula Chabasa koja je 1913. izazvala javnu sablazan u SAD, ali autora isto tako učinila komercijalno uspješnim.

Izraz potiče iz Francuske, odnosno Pariza u doba Belle Époquea, kada su brojni umjetnici i književnici izazivali sablazan među konzervativnim kritičarima ili dijelu javnosti, stvarajući tako famu o skandalu; iako su im djela ponekad bila zabranjivana, a oni sami izlagani sudskom progonu, tako stvoreni publicitet su vješto koristili kako bi započinjali i nastavljali karijere.

U moderno doba se izraz koristi i za PR tehnike kojima se skandali namjerno stvaraju ili eksploatiraju kako bi se stvorio publicitet za dotada nepoznate ličnosti. Kao jedan od primjera se ponekad navodi i slučaj Paris Hilton kojoj je upravo "curenje" snimke seksa na Internet omogućilo da postane jedan od najvećih celebrityja našeg doba.

Vidi još uredi