Subaru je japanski proizvođač automobila, u vlasništvu kompanije Fuji Heavy Industries Co., Ltd. (FHI).

Za razliku od drugih proizvođača, poput Forda, Honde, Tojote, Subaru nije dobio ime po svom osnivaču.

"Subaru" je japanska reč za sazvežđe Pleiades koje je slikovito prikazno na logotipu ovog proizvođača. Sazvešđe Pleaides (poznato i kao Sedam sestara) poseduje svega šest zvezda vidljivih golim okom. Šest zvezda prikazanih na logotipu Subarua predstavlja pet kompanija koje su se ujedinile u jednu po završetku Drugog svetskog rata.

Pre početka Drugog svetskog rata, proizvođač Subaru automobila, FHI, bio je poznat pod nazivom Nakajima Aircraft, koji je proizveo mnoštvo vojnih aviona. Čak i poznati Micubiši Ziro je koristio njihov 14-cilindrični motor. Posle rata, kompanija biva prisiljena da se podeli na 15 manjih kompanija. Početkom 1950-ih godina, pet prvobitnih kompanija se udružuje u jednu sa usmerenjem ka proizvodnji transportnih vozila. To je početak FHI-a i zbog toga se na Subaruovom grbu nalazi pet malih i jedna velika zvezda.

Iako znatno manji proizvođač u poređenju sa konkurencijom, Subaru je visoko profitabilna kompanija već dugo godina. Poznat je po proizvodnji automobila sa stalnim pogonom na sva četiri točka (AWD) i bokser motorima.

Trenutno, Subaru je 7,8% u vlasništvu Tojote. Tojota je otkupila udio od Dženeral Motorsa (GM), koji je 1999. godine kupio 20% FHI-a kako bi proširio svoje prisustvo na međunarodnom tržištu i sarađivao na tehnološkom planu sa FHI-om. Dženeral Motorsovih 20% je pripadalo Nisanu u periodu od 1968. do 1999. kao posledica vršenja restrukture japanskog automobilskog tržišta.

Najpoznatija Subaruova vozila su visoko performansne verzije Imprece (Impreza) i Legasija (Legacy) sa turbo punjačem, koji nude izvrsne performanse i upravljivost po pristupačnim cenama. Prepravljene verzije Imprece WRX i WRX STi se uspešno takmiče godinama u reli šampionatima, uključujući i WRC. Neki od vozača za Subaruov tim u WRC-u su bili i Kolin Mekre, Ričard Brns i trenutno - Peter Solberg. Subaruov automobil za ovo takmičenje priprema Prodrive. Važno je napomenuti da je model Legasi tokom ranih 1990-ih godina postavio nekoliko endurans rekorda.

Popularni nadimci za Subaruove modele, pogotvo među vlasnicima, su "Scooby" i "Scooby-Doo" u Velikoj Britaniji, i "Subie" i "Subie-Doo" u SAD-u. Nadimak Imprece WRX je "Rex".

Galerija modela uredi