Suša 22. vijeka pne.

(Preusmjereno sa stranice Suša iz 22. veka pne.)

Suša 22 veka p. n. e. je predstavljala jedan od najtežih klimatskih događaja u holocenu. Suša je započela oko 2200. p. n. e. i izgleda da je trajala celi vek. Verovatno je bila uzrok pada Staroga kraljevstva u Egiptu i Akadskog carstva u Mesopotamiji.

Antički Egipat uredi

Oko 2150. p. n. e. Staro kraljevstvo u Egiptu se našlo pod katastrofalnim klimatskim udarom. Usledila je serija izuzetno niskoga nivoa Nila. Nil je dotada svojim poplavama omogućavao navodnjavanje. Niska razina Nila izazvala je propast centralne vlasti U Egiptu. Usleila je glad, nemiri, pobune i fragmentacija, što je trajalo oko 40 godina. Nakon toga usledilo je tadoblje oporavka i uspostavljanja reda u različitim provincijama. Egipat je tek nakon dugo vremena bio ponovo ujedinjen pod novom dinastijom i u novom obliku kraljevstva. Proces oporavka je zavisio od provincijskih upravnika, pravde, irigacionih projekata i administrativne reforme.

Nalazi o velikoj suši uredi

Postoje brojni nalazi i merenja koja pokazuju da se pre oko 4.000 do 4.500 godina desila velika suša. To su pokazala iskopavanja u Siriji 1993. Gas, Sevant i ostali su pokazala da su se bitno smanjile razine jezera u severnoj Africi. Isti nalaz je potvrđen i pomoću leda iz istočne ekvatorijalne Afrike. Dejvis i Tompson su 2006. našli pomoću leda sa Anda da je u tom periodu bila znatno povećana koncentracija prašine, što ukazuje na isti uzrok, veliku sušu. Sva ta istraživanja su pokazala da je do veoma jake suše došlo naglo (unutar jedne dekade) i da je jako dugo trajala, i do nekoliko vekova. Suša je isto tako naglo i nestala.

Literatura uredi