Suðurnes (prevedeno sa islandskog: Južni poluotok) je jedna od 8 islandskih regija. Najveći i glavni grad regije je Reykjanesbær (Keflafik) od 14 153 stanovnika.[1]

Suðurnes
Regija Suðurland na karti Islanda
U sastavu Islanda
Službeni jezik islandski
Glavni grad Reykjanesbær
Površina 0.829 km²
Stanovništvo 21,206
Gustoća 26 stanovnika na km²

Karakteristike uredi

Regija ima površinu od 829 km² i prema procjeni iz 2013. - 21 206 stanovnika. [1] Ta površinom najmanja islandska regija prostire se po poluotoku Reykjanesskagi, na krajnjem zapadu zemlje, poznata je po vulkanskoj aktivnosti ispod njegove površine, tako da se njegov krajolik sastoji od brda tufa i ima izgled mjesečeve površine, sa vrlo malo vegetacije. Po cijelom poluotoku postoje brojni termalni i sumporni izvori naročito u južnom dijelu poluotoka, pored jezera Kleifarvatn i geotermalnog lokaliteta Krýsuvík.

Kod lokaliteta Svartsengi (u sredini poluotoka) nalazi se geotermalna elektrana, pored elektrane leži jezero Bláa lónið (Plava laguna) koje se puni toplom i mineralnom vodom iz elektrane, pa je danas meka za turiste.

Velik dio poluotoka je proglašen Geoparkom, pa postoji inicijativa da se uvrsti u članstvo Evropskih geoparkova (EGN) i uđe u UNESCOovu svjetsku mrežu geoparkova i postane motor razvoja turizma obrazovanja i ekonomije. [2]

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 „Iceland: Municipalites and Urban Settlements” (engleski). City population. Pristupljeno 24. 02. 2014. 
  2. Reykjanesskaginn leynir á sér (islandski). Grindavík. Arhivirano iz originala na datum 2016-03-04. Pristupljeno 18. 02. 2014. 

Vanjske veze uredi