Stup Presvetog Trojstva u Olomoucu

Stup Presvetog Trojstva u Olomoucu je 35 metara visok barokni kužni pil iz 18. stoljeća (1716.-1754.) koji je upisan na popis svjetske baštine UNESCO-a. Stup je izraz katoličke zahvalnosti za spas od kuge, ali i lokalnog patriotizma jer su svi majstori i umjetnici koji su ga stvarali, bili iz Olomouca, ali i prikazani sveci na stupu su bili povezani s gradom.[1]

Stup Svetog Trojstva u Olomoucu
Svjetska baštinaUNESCO
 Češka
Registriran:2000. (24. zasjedanje)
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:i, iv
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO


Prikaz uredi

Osim pozlaćenog Svetog Trojstva i arkanđela Gabrijela na vrhu, ispod su prikazani sveci povezani s Isusovim životom (sv. Ana, sv. Joakim, sv. Josip i sv. Ivan Krstitelj), potom tri teološke vrline (nada, vjera i ljubav), te moravski sveci sv. Ćiril i Metod koji su u 9. st. širili kršćanstvo, sv. Blaž, sv. Vojtjeh Praški i sv. Ivan Nepomuk, dok su pri dnu sveci zaštitnici - austrijski zaštitnik sv. Mavro i češki zaštitnik sv. Vjenceslav, te sv. Florijan, sv. Ivan Kapistran, sv. Antun Padovanski, sv. Alojzije Gonzaga i sv. Ivan Sarkander.

Izvori uredi

  1. Jemelková, Simona; Zápalková, Helena; Ondrušková, Markéta (2008) (Czech). Sloup Nejsvětější Trojice Olomouc. Olomouc: Muzeum umění Olomouc. ISBN 978-80-87149-14-0.