Studio Shepperton

Shepperton studio je filmski studio koji se nalazi u Sheppertonu, Surreyu, Engleska, a čija povijest seže od 1931. nakon čega su mnogi znameniti filmovi snimljeni tamo. Danas je u vlasništvu studija Pinewood.

Ulaz u Shepperton studio

Škotski biznismen Norman Loudon kupio je Littleton Park 1931. kako bi ga iskoristio za svoju novu filmsku kompaniju, Sound Film Producing & Recording Studios. Drugi svjetski rat poremetio je radne planove te su snimanja neko vrijeme prekinuta. Vlada ga je neko vrijeme koristila kao skladište.

Nakon rata, studio je 1945. ponovno promijenio vlasnika, kada je Sir Alexander Korda kupio udjela u British Lion Films zajedno sa Shepperton Studios. 1984., vlasništvo je ponovno promijenjeno kada su braća John i Benny Lee preuzela kontrolu, ali su crni ponedjeljak, štrajk Udruge pisaca Amerike i problemi sa Lee International doveli do stečaja. Bankari Warburg Pincus preuzeli su kontrolu te su proširili kapacitet i na snimanje serija. 1995. Ridley i Tony Scott su kupili studio te ga renovirali. Od 2001., Shepperton se stopio sa Pinewood Studios, stvorivši Pinewood Studios Group.


Filmografija uredi

Popis nekih slavnih produkcija u studiju: