Stube Petra Kružića

Stube Petra Kružića, znane i kao Trsatske stube, na Sušaku vode od sušačke strane Titovog trga u Rijeci do franjevačkog samostana i crkve Gospe Trsatske, jednog od najstarijih hrvatskih marijanskih svetišta.

Ulazni portal na Sušaku za Trsatske stube
Pogled s mosta na Rječini prema ulaznom trijemu Stuba Petra Kružića

Povijest uredi

Njima se iz središta Sušaka dolazi najkraćim putem na Trsat, a dao ih je 1531. kao zavjet izgraditi kapetan Klisa Petar Kružić, po kojemu su nazvane. Tom je prilikom postavljeno 128 stepenica na najstrmijem dijelu staze. Ostale stube iz­građene su kasnije, pa danas od podnožja na Sušaku do crkve Djevice Marije ima ukupno 561 stepenica. Na završetku stuba, u sastavu da­našnje bazilike, smještena je i kapela Svetog Petra, koju je Kružić podigao i u kojoj počiva tijelo uskočkog kapetana.[1]

Gornji dio Trsatskih stuba dao je 1725. godine sagraditi Gavro Aichelburg, vojvoda štajerski, kranjski i koruški te brinjski kapetan.

Na njihovom početku nalazi se barokni trijem s reljefom Tješiteljice žalosnih (Consolatrix aflictorum) iz 1745. godine. Kapele uza stube posvećene su svecima, a bile su odmorišta na putu hodočasnika koji su dolazili pokloniti se 'čudotvornoj' Trsatskoj Madoni. Stube su više puta obnavljane i dodavani su novi dijelovi.


Izvori uredi

  • Kobbler, Giovanni Memorie per la storia della città liburnca di Fiume, Stab. fiumano E. Mohovich 1896.

Reference uredi

  1. http://www.trsat-svetiste.com/sedamstoljeca.htm Arhivirano 2016-06-30 na Wayback Machine-u (pristupljeno 15. kolovoza 2011.)