Stuart: A Life Backwards

Stuart: A Life Backwards (sh. Stuart: Život unatraške) je biografska knjiga britanskog književnika Alexandera Mastersa objavljena 2005. godine. U njoj se opisuje život Mastersovog prijatelja Stuarta Shortera (1968 - 2002), bivšeg kriminalca, beskućnika i aktivista, a temelji se na razgovorima koje je Masters vodio sa Shorterom prilikom nastojanja da od njegovih iskustava napiše roman. Knjiga je nakon objavljivanja postala bestseler i dobila niz prestižnih nagrada.

Godine 2007. je u produkciji BBC-ja snimljen i istoimeni TV-film u kome je Shorterov lik tumačio Tom Hardy, a Mastersa tumačio Benedict Cumberbatch.

Stuart: A Life Backwards
RežijaDavid Atwood
PredložakStuart: A Life Backwards; autor:
Alexander Masters
UlogeTom Hardy
Benedict Cumberbatch
Datum(i) premijere23. 9. 2007 (2007-09-23)
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski

Radnja TV-filma uredi

Povučeni pisac i ilustrator Aleksandar Masters (Benedikt Kamberbač) tokom učešća u kampanji da se dvoje humanitarnih radnika oslobode iz zatvora upoznaje haotičnog mladog beskućnika Stjuarta Šortera (Tom Hardi).

Aleksandar počinje da otkriva sve više o Stjuartovom komplikovanom životu i traumatičnom detinjstvu i traži dozvolu da napiše njegovu biografiju. Stjuart mu dozvoljava i predlaže da piše unatraške kako bi knjiga bila što uzbudljivija. Dok se njihovo prijateljstvo razvija, Stjuart se priseća događaja iz prošlosti koji su ga zauvek transformisali, a Aleksandar dobija uvid u potpuno nepoznat svet i počinje da shvata kako je Stjuartov život uspeo da izmakne kontroli.

Uloge uredi

Glumac Uloga
Tom Hardi Stjuart Šorter
Benedikt Kamberbač Aleksandar Masters
Nikola Dafet Džudit
Kler Luiza-Kordvel Karen
Edna Dori baka
Kandis Nergard Sofi
Džoana Mod Rut

Vanjske veze uredi