Koordinate: 41° 33′ 51" SGŠ, 21° 24′ 40" IGD
Strovija (mak. Strovija) je naselje u Republici Makedoniji, u središnjem delu države. Strovija pripada opštini Dolneni.

Strovija
mak. Strovija
Osnovni podaci
Država  Severna Makedonija
Opština Dolneni
Stanovništvo
Stanovništvo (2002) 35
Geografija
Koordinate 41°33′51″N 21°24′40″E / 41.56415958482852°N 21.411193256787307°E / 41.56415958482852; 21.411193256787307
Nadmorska visina 729 m
Strovija na mapi Severne Makedonije
Strovija
Strovija
Strovija (Severne Makedonije)
Ostali podaci
Poštanski kod 7505
Pozivni broj (+389) 48
Registarska oznaka PP

Prirodni uslovi uredi

Naselje Strovija je smešteno u središnjem delu Republike Makedonije. Od najbližeg većeg grada, Prilepa, naselje je udaljeno 35 km severozapadno.

Reljef: Strovija se nalazi u krajnje severnom delu Pelagonije, najveće visoravni Republike Makedonije. Selo je suštinski najsevernije u celoj Pelagoniji. Zapadno od naselja izdiže se planina Jakupica, u delu u kome se nalazi jedan od njenih viših vrhova - Dautica, a istočno planina Babuna. Nadmorska visina naselja je približno 780 metara.

Klima u naselju je planinska zbog znatne nadmorske visine.

Istorija uredi

U toku Prvog svetskog rata, za vreme bugarske okupacije, selo je masovno stradalo zajedno sa svim ostalim srpskim selima severnog dela Prilepskog polja. Bugari su opkolili selo sa svih strana i izvodili iz kuća sve što se tu zateklo. Zatim su pojedine domaćine ucenili novcem, opljačkali sve što su mogli, a zatim sve žene silovali i potom pobili. U selu je u tom jednom napadu ubijeno 120 stanovnika. Zverstva su zatim nastavili u susednim srpskim selima: Dolgaec, gde je ubijeno 250 ljudi, prethodno izbeglih iz Bogomile, koja su od Bugara izbegla u sela Prilepskog polja i sve ih na mestu pobili. Mučenja su nastavili klanjem samih meštana sela Dolgaec uz prethodno silovanje žena. Svi uhvaćeni meštani, starci, žene i deca, jer su muškarci sa srpskom vojskom već odstupali prema Albaniji, su poklani. Dolgaečkog popa Trajka, starca od 70 godina su živog uhvatilii pitali ga: "Da li je Srbin ili Bugarin"? A kada je stari pop na sva pitanja odgovorio da je Srbin kao što su mu i svi parohijani i seljaci njegovog sela, Bugarisu naložili vatru i vezanog prvo posuli petrolejom, a zatim ga bacili u vatru. Zbog toga su oni seljaci iz gornjeg polja koji su uspeli da pobegnu u Prilep, u to vreme većinski probugarski nastrojen, molili ugledne prilepske prvake, da se ako se ikako može zaustavi pokolj i da se po tom pitanju alarmira bugarski oficir rođeni prilepčanin, general Tošev. Molbe uglednih građana Prilepa, bugara, urodile su plodom i general Tošev je izdao naredbu o prekidu klanja civila po srpskim selima u gornjem polju, Azotu i Poreču. Pokolj se završio u selu Kostinci u kome su bugarski zlikovci zaklali 25 meštana, a u toku ovih ubijanja je stigla naredba generala Toševa da se sa klanjima prestane, pa je ostatak seljana Kostinaca uspeo da se spase. Ovih nekoliko srpskih sela gornjeg Prilepskog polja: Zrze, Dolgaec, Margari, Strovija, Gostiražni, itd zajedno sa masom srpskih izbeglica iz Bogomile i veleškog Azota, koji su postradali u Dolgaecu, za duži vremenski period nisu uspeli da povrate staru brojnost, jer su neka izgubila i više od 50% ukupnog stanovništva.

Stanovništvo uredi

Po popisu stanovništva iz 2002. godine, Strovija je imala 35 stanovnika.

Pretežno stanovništvo u naselju su etnički Makedonci (100%).

Većinska veroispovest u naselju je pravoslavlje.

Vidi još uredi

Izvori uredi

Spoljašnje veze uredi

Mapa uredi

Fotografije uredi