Stromboli (film)

Stromboli, također poznat i kao Stromboli (Terra di Dio) (sh. Božja zemlja) je italijansko-američki crno-bijeli film snimljen 1950. u režiji Roberta Rosselinija. Protagonistica, čiji lik tumači Ingrid Bergman, je Litvanka koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata upoznala i vjenčala za italijanskog ratnog zarobljenika (čiji lik tumači Mario Vitale). Radnja prikazuje njen život nakon što je kao izbjeglica došla živjeti na njegov rodni otok Stromboli, te kako se teško prilagođava konzervativnoj i prema strancima nepovjerljivoj sredini, ali i teškim životnim prilikama.

Stromboli
italijanski kino-poster
RežijaRoberto Rossellini
ProducentRoberto Rossellini
Ingrid Bergman
ScenarioRoberto Rossellini
Sergio Amidei
Art Cohn
Roberto Rossellini
Gian Paolo Callegari
Renzo Cesana
sinopsis: Roberto Rossellini
UlogeIngrid Bergman
Mario Vitale
MuzikaRenzo Rossellini
FotografijaOtello Martelli
MontažaJolanda Benvenuti
Roland Gross
Alfred L. Werker
StudioBerit Films
RKO Radio Pictures
DistribucijaRKO Radio Pictures
Datum(i) premijere
15. 2. 1950 (1950-02-15) (SAD)
Trajanje107 min.
(američka verzija: 81 min.)
Zemlja Italija
 Sjedinjene Države
Jezikengleski
italijanski
Budžet900.000 $[1]

Stromboli je nastao nakon što je Bergman, tada jedna od najvećih hollywoodskih zvijezda, pogledala Rosselinijev prethodni film Germania, anno zero i, duboko impresionirana njime, poslala pismo Rosseliniju zatraživši da nastupi u njegovom sljedećem filmu. Rosselini je pristao, a prilikom snimanja su on i Bergman otpočeli ljubavnu vezu. Kada je Bergman, koja je tada bila neudata zatrudnjela s oženjenim Rosselinijem, izbio je skandal koji je gotovo uništio Bergmaninu karijeru, izazvavši njen višegodišnji egzil iz Hollywooda. Produkciju Strombolija su također obilježile svađe Rosselinija sa američkim distributerom RKO Pictures, koji je inzistirao na kraćenju filma; na kraju je italijanski režiser ipak iz tog sukoba odnio pobjedu, te je film distribuiran u originalnoj verziji.

Iako su kritike, pogotovo u SAD, ispočetka bile relativno hladno, Stromboli je kasnije stekao reputaciju jednog od najznačajnijih ostvarenja italijanskog neorealizma. To se dijelom tumači time što je Rosselini koristio priliku da poput dokumentarista zabilježi način života i običaje stanovnika Strombolija, ali i (po film) sretnom okolnošću da je snimanje koincidiralo s erupcijom vulkana, a što je Rosseliniju omogućilo da na "jeftin" način dobije dramatične scene.

Glavne uloge uredi

  • Ingrid Bergman ... Karin
  • Mario Vitale ... Antonio
  • Renzo Cesana ... Svećenik
  • Mario Sponzo ... Čovjek sa svjetionika
  • Gaetano Famularo ... Čovjek sa gitarom
  • Angelo Molino ... Beba (van špice)

Izvori uredi

  1. „FILM 'STROMBOLI'S' BIG EARNINGS.”. Morning Bulletin (Rockhampton, Qld. : 1878 - 1954) (Rockhampton, Qld.: National Library of Australia): str. 1. 24 February 1950. Pristupljeno 21. III 2013. 

Vanjske veze uredi